IZOLACIJA-468X60-BANNER

Memorandum sa Turcima za hidrocentralu na Savi kod Pećinaca

17.05.2013. | Tanjug.biz

Predstavnici opštine Pećinci i turske kompanije Teknotes potpisali su danas Memorandum o razumevanju za izgradnju hidrocentrale na reci Savi, snage 98,7 megavata, saopštila je opština Pećinci.

Analizirali smo različite aspekte – od zakona i propisa do poslovnih mogućnosti u Srbiji i procenili da je stabilno područje za investiranje u odnosu na region, zbog čega smo odlučili da investiramo, rekao je vlasnik turske kompanije Oral Bajtok. Preliminarni budžet za tu investiciju je oko 300 miliona evra, dodao je on, a hidrocentrala bi trebalo da bude izgrađena između Obreža i Kupinova.

Predsednik pećinačke opštine Sava Čojčić rekao je da je projekat od značaja ne samo za Pećince, već i za celu Srbiju, i da će realizacijom investicije biti otvoreno 150 novih radnih mesta, a tokom gradnje angažovano značajno ljudstvo i domaća građevinska operativa.

"Da ne bude zabune, ovaj projekat ni na koji način neće narušiti prirodnu ravnotežu Save kod Kupinova i Obreža, jer se uklapa u zadate parametre odbrane od poplava. Podizanjem nivoa Save za 4,5 metra vraćamo Obedskoj bari stari sjaj i pospešujemo razvoj flore i faune", tvrdi Čojčić.

On je dodao da će u izgradnju hidroelektrane biti ugrađena najnovija tehnologija sa najvišim standardima zaštite životne sredine, u skladu sa zakonima i propisima. Čojčić je istakao da je projekat podržala Vlada Srbije i da je on u potpunosti ekonomski opravdan i tehnički izvodljiv, tako da je samo administrativno pitanje kada će se započeti sa njegovom realizacijom.

Prema Memorandumu, investitor se obavezuje da pri projektovanju i izgradnji hidrocentrale izgradi odgovarajuće prevodnice i obezbedi plovni put, a u skladu sa međunarodnim i srpskim propisima o plovnosti reke Save.

Teknotes je lider u regionu u izgradnji industrijskih i tehnoloških kapaciteta, naftnih rafinerija, termo i hidroelektrana i ima projekte u 35 zemalja, piše u saopštenju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;