IZOLACIJA-468X60-BANNER

Za dve godine 317 malih hidroelektrana u Srbiji

15.05.2013. | RTV

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović uručila je danas predsednicima 17 opština i gradova Sporazum o međusobnoj saradnji koja se odnosi na dobijanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana na 317 lokacija.

Procenjena vrednost investicija za svih 317 lokacija je oko 500 miliona evra, od čega će 300 miliona biti u opštinama koje su nerazvijene, kazala je Mihajlović na konferenciji za novinare nakon uručivanja Sporazuma o međusobnoj saradnji u postupku informisanja domaćih i stranih pravnih ili fizičkih lica zainteresovanih za izdavanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti.

Ona je kazala da je javni poziv koji je Ministarstvo uputilo zainteresovanim za izgradnju malih hidroelektrana uspelo, dodavši da je bilo ukupno 1.400 prijava.

''Srbija će na osnovu ovog javnog poziva u naredne dve do dve i po godine imati izgrađenih 317 malih HE, oko 100 megavata snage ili 400 gigavat časova električne energije'', objasnila je ministarka.

To će, prema njenim rečima, takođe obezbediti novih 1.000 radnih mesta, a s obzirom da će to pokrenuti domaću industriju, građevinarstvo i sve druge oblasti unutar zemlje, može se govoriti o desetinama hiljada novih radnih mesta. Ona je navela da će početkom juna imati potpunu listu svih koji su dobili mogućnost da imaju energetsku dozvolu i izgrade male HE.

Kako je kazala, u Srbiji postoji više od 900 lokacija za male HE, ali su za ovih 317 lokacija imali kompletnu dokumentaciju u trenutku objavljivanja poziva, dodavši da će biti još javnih poziva. Najviše prijava je bilo za Tutin, gde su za 57 lokacija stigle 133 prijave, što govori da su investitori vrlo zainteresovani i da mora da postoji konkurencija, smatra Mihajlović.

Ovo je prema njenom mišljenju dobro za smanjenje regionalnih razlika koje su ogromne, jer od 17 opština, devet pripada kategoriji nerazvijenih, u kojima je oko 200 lokacija.

Predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić je kazao da se za 46 lokacija javilo 340 potencijalnih investitora.

''Očekujemo da se kroz nekoliko godina pokrene i građevinarstvo u Ivanjici i zapošljavanje, a naročito da će potencijali investitori koji dobiju energetske dozvole zaključiti ugovore sa opštinom Ivanjica kako bi taj sistem bio održiv i da bi lokalna zajednica imala koristi od takvog resursa kao što su vode'', dodao je Zorić.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je naveo da u toj opštini već postoje 64 male HE, što pokazuje koliko je obnovljiva energija značajna za tu oblast.

''Spremamo se već za drugi korak, ako dobijemo od Ministarstva energetske dozvole za izvoz struje kao male opštine, koje će da baziraju svoj razvoj na obnovljivim izvorima, imamo u planu izgradnju solarne elektrane za 15 megavata'', dodao je Kučević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;