PRIJAVA-468X60-BANNER

"Energoprojekt" gradi "Hyatt" u Rusiji

07.05.2013. | Tanjug

"Energoprojekt Holding" trenutno izvodi radove na projektima u 19 zemalja na četiri kontinenta, u ukupnoj vrednosti od oko 460 miliona evra, od čega je vrednost poslova u Srbiji oko 104 miliona evra, izjavio je generalni direktor te kompanije Vladimir Milovanović.

- Najveći ugovor, koji je na početku realizacije, je izgradnja hotela "Hyatt Regency" u Rostovu na Donu vredan oko 64 miliona evra – naveo je Milovanović, napominjući da je to jedan od gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji 2018. godine.

Milovanović je ocenio da će "Energoprojekt" u Rusiji u narednom periodu imati još više poslova, napominjući da je "Energoprojekt" prošle nedelje potpisao ugovor vredan 36,5 miliona evra sa svetski renomiranom firmom "Schlumberger", o izgradnji remontne baze za opremu za bušenje nafte u Astrahanu u Rusiji.

- Prošle godine je "Energoprojekt" za istu kompaniju izgradio sličnu remontnu bazu u Kazahstanu – rekao je Milovanović i dodao da je "Schlumberger" veoma značajan investitor "Energoprojekta".

Osim tih projekata, "Energoprojekt" ima ugovorene poslove u Nigeriji, Gani, u zemljama arapskog zaliva, a posebno u Kataru i Omanu, zatim u Južnoj Americi i u Peruu, naveo je Milovanović i dodao da će deo kompanije koji izvodi radove u Peruu učestvovati ove godine u ukupno planiranom prihodu "Energoprojekt niskogradnje" (izgradnja putne infrastrukture i hidrotehnički objekti) sa nešto više od 40%.

- Dakle, ima tržišta na kojima je "Energoprojekt" sada prisutan i koja ili nisu osetila krizu ili su davno izašla iz krize i zato imamo i optimističke prognoze da ćemo u narednom periodu uspeti da ugovorimo još više poslova i da povećamo prihode i profitabilnost i dividende za naše akcionare – rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Odgovarajući na pitanje koja su tržišta u svetu danas najperspektivnija za građevinsku delatnost, Milovanović je istakao da je to Afrika, gde se trenutno odvija veliki bum u privrednom razvoju, a ne manje značajno je i tržište Latinske Amerike koje je u velikoj ekspanziji već dugi niz godina, a posebno u sektoru energetike.

Govoreći o poslovima na domaćem tržištu, Milovanović je podsetio da "Energoprojekt" radi na izgradnji tunela Šarani na Koridoru 11, kao podizvođač azerbejdžanske firme "Azvirt" i s obzirom da su sredstva za izgradnju obezbeđena iz zajma, radovi će se odvijati prema planiranoj dinamici.

Kad je reč o izradnji železničke stanice "Prokop", Milovanović je predočio da je to jedan od veoma značajnih projekata koje je "Energoprojekt" započeo pre više od dve decenije i na kojem "Energoprojekt" još uvek potražuje novac od investitora.

- Mi se iskreno nadamo da ćemo biti u prilici da na najavljenim tenderima pobedimo i velika nam je želja da završimo ono što smo započeli, jer u istoriji "Energoprojekta" ne postoji projekat koji smo započeli, a da ga nismo završsili – rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Milovanović očekuje da će novi tender za "Prokop" biti uskoro objavljen na osnovu kredita od Kuvajta.

- Posebno bih hteo da naglasim da realizaciju projekta "Prokop", treba posmatrati ujedno kao i početak realizacije projekta metro sistema Beograda, koji je, čini mi se, malo odložen zbog ukupne finansijske situacije i u zemlji i u gradu Beogradu, ali mislim da će planovi koji su sačinjeni u skorije vreme krenuti putem realizacije – zaključio je Milovanović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;