"Energoprojekt" gradi "Hyatt" u Rusiji

07.05.2013. Tanjug

"Energoprojekt Holding" trenutno izvodi radove na projektima u 19 zemalja na četiri kontinenta, u ukupnoj vrednosti od oko 460 miliona evra, od čega je vrednost poslova u Srbiji oko 104 miliona evra, izjavio je generalni direktor te kompanije Vladimir Milovanović.

- Najveći ugovor, koji je na početku realizacije, je izgradnja hotela "Hyatt Regency" u Rostovu na Donu vredan oko 64 miliona evra – naveo je Milovanović, napominjući da je to jedan od gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se održati u Rusiji 2018. godine.

Milovanović je ocenio da će "Energoprojekt" u Rusiji u narednom periodu imati još više poslova, napominjući da je "Energoprojekt" prošle nedelje potpisao ugovor vredan 36,5 miliona evra sa svetski renomiranom firmom "Schlumberger", o izgradnji remontne baze za opremu za bušenje nafte u Astrahanu u Rusiji.

- Prošle godine je "Energoprojekt" za istu kompaniju izgradio sličnu remontnu bazu u Kazahstanu – rekao je Milovanović i dodao da je "Schlumberger" veoma značajan investitor "Energoprojekta".

Osim tih projekata, "Energoprojekt" ima ugovorene poslove u Nigeriji, Gani, u zemljama arapskog zaliva, a posebno u Kataru i Omanu, zatim u Južnoj Americi i u Peruu, naveo je Milovanović i dodao da će deo kompanije koji izvodi radove u Peruu učestvovati ove godine u ukupno planiranom prihodu "Energoprojekt niskogradnje" (izgradnja putne infrastrukture i hidrotehnički objekti) sa nešto više od 40%.

- Dakle, ima tržišta na kojima je "Energoprojekt" sada prisutan i koja ili nisu osetila krizu ili su davno izašla iz krize i zato imamo i optimističke prognoze da ćemo u narednom periodu uspeti da ugovorimo još više poslova i da povećamo prihode i profitabilnost i dividende za naše akcionare – rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Odgovarajući na pitanje koja su tržišta u svetu danas najperspektivnija za građevinsku delatnost, Milovanović je istakao da je to Afrika, gde se trenutno odvija veliki bum u privrednom razvoju, a ne manje značajno je i tržište Latinske Amerike koje je u velikoj ekspanziji već dugi niz godina, a posebno u sektoru energetike.

Govoreći o poslovima na domaćem tržištu, Milovanović je podsetio da "Energoprojekt" radi na izgradnji tunela Šarani na Koridoru 11, kao podizvođač azerbejdžanske firme "Azvirt" i s obzirom da su sredstva za izgradnju obezbeđena iz zajma, radovi će se odvijati prema planiranoj dinamici.

Kad je reč o izradnji železničke stanice "Prokop", Milovanović je predočio da je to jedan od veoma značajnih projekata koje je "Energoprojekt" započeo pre više od dve decenije i na kojem "Energoprojekt" još uvek potražuje novac od investitora.

- Mi se iskreno nadamo da ćemo biti u prilici da na najavljenim tenderima pobedimo i velika nam je želja da završimo ono što smo započeli, jer u istoriji "Energoprojekta" ne postoji projekat koji smo započeli, a da ga nismo završsili – rekao je prvi čovek "Energoprojekt Holdinga".

Milovanović očekuje da će novi tender za "Prokop" biti uskoro objavljen na osnovu kredita od Kuvajta.

- Posebno bih hteo da naglasim da realizaciju projekta "Prokop", treba posmatrati ujedno kao i početak realizacije projekta metro sistema Beograda, koji je, čini mi se, malo odložen zbog ukupne finansijske situacije i u zemlji i u gradu Beogradu, ali mislim da će planovi koji su sačinjeni u skorije vreme krenuti putem realizacije – zaključio je Milovanović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...