Kako jedna zgrada utiče na celu planetu?

22.04.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila uz učešće nekoliko miliona ljudi širom sveta sa ciljem da podseti na probleme koje donosi neracionalno ponašanje čovečanstva prema životnoj sredini.

Zelena gradnja nastala je kao odgovor arhitekture, urbanizma i građevinske industrije na rastuće potrebe za očuvanjem prirodnih resursa, okruženja i zdravlja ljudi.

- Zelena zgrada smanjuje potrošnju vode i energije, unapređuje komfor za korisnike, ali njen uticaj tu se ne završava – kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje.

Zelena zgrada ne zagađuje neposredno okruženje bukom, osvetljenjem, prašinom i hemijskim isparenjima i smanjuje pojavu urbanih "vrelih ostrva". Istovremeno, zelene zgrade čuvaju i šire okruženje korišćenjem lokalnih materijala sa poznatim sastavom i poreklom, smanjuju ukupan transport za snabdevanje i dolazak korisnika, smanjuju opterećenje infrastrukture upravljanjem otpada i otpadnih voda.

- Građevinarstvo je jedna od retkih grana industrije koja je ponudila tržištu održiva rešenja u okviru jasnih standarda koje možemo primeniti bilo gde na planeti već danas – zaključuje Golubović.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...