INFONET-468X60-BANNER

Pirotska "Gazela" ipak neće biti srušena

20.03.2013. | Tanjug

Stručnjaci Instituta za ispitivanje materijala Srbije završili su danas sa testiranjem mosta "Gazela" u centru Pirota i prema prvim rezultatima most neće morati da bude srušen zbog dotrajalosti, kao što se strahovalo, već će morati da bude detaljno saniran.

Kao finalni test u okviru ovog istraživanja danas su na mostu postavljena četiri šlepera puna peska, ukupne težine preko 120 tona, i most je u potpunosti izdržao teret.

Pomoćnik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić rekao je da je most još od samog starta pokazao ozbiljne nedostatke.

- Most je izgrađen 1977, a dve godine kasnije pušten je u saobraćaj. Odmah nakon puštanja u saobraćaj most je pokazao određene nesavršenosti, odnosno nestabilnosti u vidu pojave ugiba i naprslina. Saniran je 1989. godine i do 1994. vršeno je kontinuirano praćenje stabilnosti mosta – naveo je on.

Međutim, prema njegovim rečima, 2003. godine pojavili su se izveštaji Građevinskog fakulteta u Nišu čiji je zaključak bio da je neophodno smanjiti nosivost mosta.

- Bili smo u dilemi da li treba rušiti most i izgraditi potpuno nov ili ga rekonstruisati. Prvi podaci pokazuju da je konstrukcija mosta dobra i da ćemo u narednom periodu izvršiti njegovu sanaciju koja podrazumeva potpuno uklanjanje asfalta sa kolovoza i trotoara, hidroizolacija, novo asfaltiranje kao i farbanje i bojenje i nova ograda. Ipak, treba sačekati konačne rezultate za jedno mesec dana i onda ćemo znati pravu situaciju – kazao je Kostić.

Zdenko Hripovšek iz Instituta za ispitivanje materijala istakao je da je most u lošem stanju i da nije dobro održavan, mada nije u katastrofalnom stanju.

- Prilikom detaljnog pregleda nisu konstatovana neka nova strukturna oštećenja. Predstoji analiza rezultata i uputstvo oko načina sanacije mosta kako bi mogao da se koristi dugo godina potpuno bezbedno – rekao je on.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;