INFONET-468X60-BANNER

Fabrika cementa Lafarge iz Beočina dobila integrisanu ekološku dozvolu

13.03.2013. | EKOkuće

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine dodelio je integrisanu dozvolu fabrici Lafarge BFC u Beočinu, za rad celokupnog postrojenja za proizvodnju cementa, saopšteno je u pokrajinskoj Vladi.

Pomoćnica resornog pokrajinskog sekretara Tatjana Đurić uručila je ovaj značajan dokument koji garantuje najveći stepen zaštite životne sredine, direktoru Lafarge Srbija Kostinu Borku u prisustvu mnogobrojnih zvanica, poslovnih partnera, predstavnika pokrajinske vlasti, lokalne samouprave i zaposlenih u toj kompaniji.

Beočinska fabrika cementa jedna je od prvih u Srbiji koja je podnela zahtev za dobijanje integrisane dozvole i prva fabrika u Vojvodini koja je tu dozvolu dobila.

U okviru svečanosti povodom obeležavanja hiljadu dana bez povrede na radu u fabrici u Beočinu, Tatjana Đurić objasnila je da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na zahtev Lafarge, izdao prvu integrisanu dozvolu za postrojenje u ovoj fabrici za poslovanje na teritoriji Vojvodine.

Sekretarijat je, inače, dodelio još jednu integrisanu dozvolu za sprečavanje i kontrolu zagađivanja prema evropskim standardima u hemijskoj industriji, za novosagrađeno postrojenje u okviru domaće kompanije Duochem.

“Ovom dozvolom garantuju se minimalna zagađenja, odnosno najviši uslovi zaštite životne sredine i najmanji rizik po zdravlje stanovnika. Dozvola se izdaje onim operaterima koji su potencijalni najveći zagađivači, a sa ciljem da ta zagađenja kontrolišemo i smanjimo. Mere propisane u dozvoli usaglašene su sa postojećim standardima u Evropskoj uniji i utoliko je veoma teško dobiti taj dokument, koji zahteva određena ulaganja. Lafarge"je to učinio i evo, nakon dve godine, dobio je ovakvu dozvolu”, kazala je pomoćnica pokrajinskog sekretara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;