INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje rekonstrukcija Tvrđave u Nišu

26.02.2013. | Jugmedia

Lokalna samouprava započeće narednih nedelja do sada najobimniju rekonstrukciju i revitalizaciju niške Tvrđave. Prema procenama Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, za obnovu ovog istorijskog spomenika biće potrebno 10 godina i oko 8,5 miliona evra.

U ovoj godini za rekonstrukciju Tvrđave biće utrošeno nešto više od 50 miliona dinara. Ova sredstva biće iskorišćena za rekonstrukciju barutana, Bali-begove džamije, bedema i toaleta, kao i za postavljanje video nadzora, novog osvetljenja i novih pešačkih staza.

Projekat reknstrukcije i revitalizacije Niške tvrđave uradio je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture i ovaj projekat predstavljen je juče u Skupštini grada Niša. Vršilac dužnosti direktora Zavoda Elena Vasić Petković istakla je da su stručnjaci ove ustanove pune dve godine radili na izradi projekta i da on zapravo obuhvata jedan glavni projekat i devet manjih.

- Glavnim projektom sagledana je Niška tvrđava kao celina, a manjim projektima predviđena je rekonstrukcija i revitalizacija pojedinih objekata unutar Tvrđave. Ne radi se samo o prostoru obuhvaćenom bedemima već o širem području od 97,5 hektara. Osnovna ideja je da Niška tvrđava treba da postane istorijski, turistički, kulturni i sportski centar, a da svi ostali sadržaji treba da budu izmešteni. Očekuje nas veliki posao jer je veliki broj objekata u veoma lošem stanju, pojedini bedemi su pred urušavanjem, a velike površine unutar i pored tvrđave se ne koriste za one namene za koje su predviđene. Od ukupno 2.100 metara bedema, 400 metara je pred urušavanjem – izjavila je Vasić-Petković.

Ona je naglasila da se trenutno Tvrđavi ne može prići sa svih strana jer su ulazi blokirani teniskim terenima. Ne može se prići ni svim bedemima jer ih okružuju Cvetna pijaca i "divlji" parking za autobuse.

- Projektom Zavoda predviđeno je otvaranje svih kapija Tvrđave, s tim što će Vidin kapija predstavljati glavni ulaz za kulturne i sve druge manifestacije. Pored ove kapije biće napravljen parking sa 200 parking mesta. Postojeći prelaz preko bedema biće zadržan, tako da će centar grada i dalje biti povezan sa tehničkim fakultetima. Projektom je takođe predviđeno da jedna, od ukupno četiri barutane unutar zidina Tvrđave, bude pretoverena u muzej baruta a da u ostalim budu turističko-komericijalni sadržaji. U centralnom delu Tvrđave biće postavljen spomenik Caru Konstantinu – istakla je Vasić-Petković.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Mile Ilić naglasio da će grad pokrenuti inicijativu da se zabrani saobraćaj unutar Tvrđave i da se zabrani buvlja pijaca ispred ulaza u Tvrđavu.

- Vrlo je bitno i da se uredi rad kafića unutar zidina. Tvrđava nikako ne sme da odiše palanačkom atmosferom, već onako kako priliči objektu koji je izgrađen u šestom veku. Ove godine konačno bi trebalo da rešimo i pitanje ustanove koja će gazdovati ovim istorijskim spomenikom. Postoje različiti predlozi, ali smatram da je najcelishodnije da o Tvrđavi brine JKP "Gorica" – istakao je Ilić.

Jedini prostor u Niškoj tvrđavi na kome će se ove godine raditi arheološka istraživanja jeste prostor na kome se nalazi palata sa oktagonom. Sve ostalo što će se raditi predstavljaće rekonstrukciju i revitalizaciju postojećih objekata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;