INFONET-468X60-BANNER

Angola šansa za građevince i energetičare iz Srbije

18.02.2013. | Tanjug

Srpskim preduzećima pružaju se velike mogućnosti na tržištu Angole, a pogotovo za učešće u značajnim infrastrukturnim objektima i energetici, gde angolska vlada planira da investira oko 8,4 milijarde dolara do 2016. godine, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Angola je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu tokom protekle decenije, a vlada te zemlje utvrdila je pet prioritetnih oblasti u međunarodnoj ekonomskoj saradnji: izgradnju infrastrukture – putne mreže, železnice, aerodroma i luka i elektrifikaciju cele zemlje, sa akcentom na obnovljive izvore energije. Prioritet u privrednom razvoju Angole biće i povećanje poljoprivredne proizvodnje čime bi se smanjila ogromna zavisnost od uvoza, zatim obrazovanje i obuka kadrova, ali i ulaganje u oružane snage zemlje.

Prema mišljenju analitičara PKS, postoje velike mogućnosti za uključenje naših preduzeća u izgradnju novih i obnovu infrasturkturnih objekata razorenih tokom tridesetogodišnjeg građanskog rata u Angoli, a reč je pre svega o razorenim železničkim prugama, mostovima, lukama, aerodromima i gradskim saobraćajnicama.

Angolska vlada najavlila je obnovu i oko 4.800 kilometara puteva, ali je angažovanje srpskih firmi na takvim poslovima skoro nemoguće bez podrške banaka, ističu u PKS.

Građevinsko preduzeće Planum iz Beograda planira da polovinom ove godine započne realizaciju velikog posla u Angoli, čija je ukupna vrednost veća od milijardu dolara. Predstavnici Planuma potpisali su tri protokola u vezi sa radovima na tri grupe objekata u Angoli – na rekonstrukciji vojne baze koju je srpsko preduzeće izgradilo pre 25 godina, na izgradnji vojne bolnice, niza skladišta i fabrike lekova. Posao Planuma u Angoli treba da obuhvati projektovanje i izradu studija, a građevinski radovi su planirani za drugu polovinu ove godine.

Srpska građevinska kompanija inače u Angoli neprekidno posluje od 1979. godine, a tokom minule dve decenije tamo je pristuna kao lokalna firma Angoplanum.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;