Angola šansa za građevince i energetičare iz Srbije

18.02.2013. | Tanjug

Srpskim preduzećima pružaju se velike mogućnosti na tržištu Angole, a pogotovo za učešće u značajnim infrastrukturnim objektima i energetici, gde angolska vlada planira da investira oko 8,4 milijarde dolara do 2016. godine, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Angola je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svetu tokom protekle decenije, a vlada te zemlje utvrdila je pet prioritetnih oblasti u međunarodnoj ekonomskoj saradnji: izgradnju infrastrukture – putne mreže, železnice, aerodroma i luka i elektrifikaciju cele zemlje, sa akcentom na obnovljive izvore energije. Prioritet u privrednom razvoju Angole biće i povećanje poljoprivredne proizvodnje čime bi se smanjila ogromna zavisnost od uvoza, zatim obrazovanje i obuka kadrova, ali i ulaganje u oružane snage zemlje.

Prema mišljenju analitičara PKS, postoje velike mogućnosti za uključenje naših preduzeća u izgradnju novih i obnovu infrasturkturnih objekata razorenih tokom tridesetogodišnjeg građanskog rata u Angoli, a reč je pre svega o razorenim železničkim prugama, mostovima, lukama, aerodromima i gradskim saobraćajnicama.

Angolska vlada najavlila je obnovu i oko 4.800 kilometara puteva, ali je angažovanje srpskih firmi na takvim poslovima skoro nemoguće bez podrške banaka, ističu u PKS.

Građevinsko preduzeće Planum iz Beograda planira da polovinom ove godine započne realizaciju velikog posla u Angoli, čija je ukupna vrednost veća od milijardu dolara. Predstavnici Planuma potpisali su tri protokola u vezi sa radovima na tri grupe objekata u Angoli – na rekonstrukciji vojne baze koju je srpsko preduzeće izgradilo pre 25 godina, na izgradnji vojne bolnice, niza skladišta i fabrike lekova. Posao Planuma u Angoli treba da obuhvati projektovanje i izradu studija, a građevinski radovi su planirani za drugu polovinu ove godine.

Srpska građevinska kompanija inače u Angoli neprekidno posluje od 1979. godine, a tokom minule dve decenije tamo je pristuna kao lokalna firma Angoplanum.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...