INFONET-468X60-BANNER

Gradnja jeftinih srpskih kuća ostvarljiva

05.02.2013. | RTV

Izgradnja srpskih nacionalnih kuća za oko 300 evra po kvadratnom metru, o kojoj je govorio ministar građevine Velimir Ilić, može se lako ostvariti ukoliko se primeni tipska gradnja i ako lokalne samouprave podrže taj projekat, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sekretar odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić kaže da je sasvim izvodljivo da se prave vrlo kvalitetne takve kuće, ako je reč o projektima tipske gradnje, koji podrazumevaju velike serije proizvodnje potrebnog materijala.

PKS, prema rečima Rodića, podržava Ilićevu akciju projektovanja i gradnje autentičnih srpskih kuća, kao i svaku drugu inicijativu koja će oživeti građevinsku industriju i pomoći građanima da po pristupačim cenama dođu do svog krova nad glavom.

Ministar Ilić je ranije rekao da će se u okviru te akcije građanima i lokalnim samouprava besplatno deliti projekti srpskih kuća.  Predviđeno je da učestvuju samo domaći izvođači radova i da se koriste samo domaći građevinski materijali.

Rodić je istakao da bi takve kuće mogle da se grade čak i za 250 evra po stambenom kvadratu u unutrašnjosti Srbije. Stručnjak PKS je naveo da se u manjim gradovim već i grade stambeni objekti po cenama od 250 do 400 evra preko stambenih zadruga ili u tzv. sopstvenoj režiji, ali da na cenu dosta utiču dažbine koje se plaćaju lokalnim samoupravama.

On je naveo da materijal čini oko 70 odsto cene gradnje i da bi stanogradnja mogla dosta da pojeftini, ukoliko bi se smanjio porez na promet za repromaterijal na četiri odsto, kao što je to nekada bilo.

Ministarstvo građevine i urbanizma je najavilo da će uskoro raspisati javni poziv za gradove i opštine koje žele na određenim lokacijama da grade veći broj takvih kuća, koje bi mogle da postanu turistička atrakcija.

U ministarstvu ističu da je ideja zaživela i da su se mnogi uključili u taj posao, poput Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Komentari: 1

Vlada arhitekta 13.02.2013 11.06.47

Ono sto je frapantno, to je ovakvo bacanje ciframa. Ili smo struka ili smo kibiceri na auto pijaci. Ne mogu da verujem da Rodic kaze da neko moze da napravi kucu za 250 eura i to tradicionalnu arhitekturu. Usput ne zaboravite da takav objekat mora da ima makar energetski razred C sto podrazumeva izvanrednu termoizolaciju, prozore i sl. Mozda neko misli na tradicionalnu kucu od blata, naboja i sl. Ako nasi strucnjaci ovako procenjuju, sta je onda sa laicima. I kao slag na tortu delice se besplatni projekti za takve kuce - cak je i Sumarac bio darezljiviji.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;