INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompleks "Stadion Voždovac"

10.01.2013. | Beobuild.rs

Mart naredne godine najavljen je kao krajnji rok za završetak novog sportsko-komercijalnog kompleksa. Objekat zanimljive kombinacije namena ušao je u realizaciju pre dve godine i sada već svojim imponzantnim dimenzijama dominira lokacijom.

Kompleks će se sastojati od dve celine. Najveći deo objekta namenjen je komercijalnim sadržajima, dok se na krovu nalazi fudbalski stadion sa tribinama. Bruto površina podzemnih i nadzemnih etaža nešto je veća od 70.000 kvadrata, a na krovnoj površini od 13.200m2 izgrađena je multifunkcionalna podloga sa gledalištem za 5.200 gledalaca tako da se krovni prostor može koristiti za organizaciju najrazličitijih sportsko-kurturnih manifestacija. Vrednost investicije je procenjena na 50 miliona evra.

Ispod objekta izgrađene su dve podzemne etaže gde je svaka sa preko 16.000m2. Na podzemnim nivoima se uglavnom nalazi parking prostor, a manji deo su tehničke prostorije, vertikalne komunikacije i sklonište za 150 ljudi. Na prizemlju se nalazi ulaz za pešake iz Zaplanjske ulice, a prostor je organizovan sa manjim poslovnim jedinicama, zatim delom za hipermarket i slične sadrzaje. Sa zadnje strane se nalazi dostavni terminal za kamione i hladnjače, evakuacione stepenice, kao i nova trafo stanica. Spratovi jedan i dva zauzimaju po oko 12.300m2, sadržaji spratova su razne prodavnice, kafei, restorani i druge komercijalne delatnosti.

Veza između ove dve funkcije je obezbeđena kroz nezavisnu pešačku komunikaciju koja sa prizemlja gledaoce direktno vodi na gledalište stadiona akoja je realizovana kao kružna rampa, a ne kao stepenište sto je značajno u smislu dostupnosti, ali će naravno biti dostupni i liftovi.

Izgradnja objekta je ušla u poslednju fazu, a radovi su se preselili u unutrašnjost gde se završava postavljanje eskalatora i liftova. Takođe su intenzivni radovi na raznim instalacijama, ugradnji mermernih podova i spuštenih akustičnih plafona. Naziru se prostrane pešačke komunikacije i budući maloprodajni objekti.

Na stadionu se takođe rade instalacije u pomoćnim prostorijama i na ostalim sadržajima u okviru stadiona. Ispod gledališta se završavaju grubi radovi u javnim toaletima, kao i betonske košuljice na pešačkim prilazima tribinama. U okviru stadiona projektovane su dve zone gde će se nalaziti fitness centar otvoreno-zatvorenog tipa površine oko 2.000m2 i niz apartmana za boravak sportista. Visinska pozicija stadiona pruža sjajne panorame na skoro svim delovima stadiona, kao i kroz prozore ostalih sadržaja na najvišem nivou. Efekat je zaista sjajan i u tom smislu biće vrlo jedinstven sa svojom ponudom za javne događaje.

Sa druge strane, nadstrešnica za tribine ima značajan konstrukcioni propust. Stubovi koji su namenjeni da nose konstrukciju krova nalaze se u srednjim redovima, pa stvaraju ozbiljan vizuelni problem, odnosno prepreku koja zaklanja čitave delove terena za deo gledalaca. Ovo će posebno biti komplikovano za gledaoce koji sede u višim redovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;