INFONET-468X60-BANNER

Biomasa iz PKB-a grejaće škole, bolnicu i plastenike (video)

20.12.2012. | Tanjug

U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum o zajedničkom pilot projektu Srbije i Švajcarske, koji se odnosi na korišćenje biomase sa polja "Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB). Taj sporazum omogućiće realizaciju ulaganja od 7,5 miliona evra u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti u Srbiji. Sporazum su potpisali ministarka energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh.

Cilj projekta je korišćenje biomase za proizvodnju toplotne i električne energije za grejanje plastenika PKB-a u Padinskoj Skeli, obližnje škole i psihijatrijske bolnice, kao i proizvodnja i prodaja električne energije "Elektroprivredi Srbije" (EPS), saopšteno je iz tog ministarstva.

Na poljima PKB-a svake godine, posle žetve, ostaje velika količina neiskorišćene otpadne biomase (sojina slama, kukuruzovina i slično) koja predstavlja značajan energetski izvor. Investicija u novo postrojenje biće oko 2,58 miliona evra, ulaganje u projekte energetske efikasnosti još oko 2,588 miliona evra, dok je za izgradnju infrastrukture potrebno ulaganje od 2,57 miliona evra.

Ovaj projekat je prvi koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji, a može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije, ističe se u saopštenju.

Ugovor koji je danas potpisan predstavlja i početak realizacije prioritetnih projekata koji je Ministarstvo energetike predstavilo 14. decembra, a među njima je i ovaj pilot projekat.

U jednom, već izgrađenom postrojenju, snage 1,5MW za zagrevanje plastenika u PKB-u, površine oko jedan hektar uspešno se koristi sojina slama kao osnovno gorivo. To postrojenje uspešno radi već tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;