INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija kuće bana Jelačića u Petrovaradinu biće završena u novembru

29.10.2012. | Dnevnik

Rekonstrukcija oronule rodne kuće bana Josipa Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave trebalo bi da bude gotova ovih dana, saznaje "Dnevnik" u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada. Kako je objasnila portparolka Zavoda Aleksandara Zeković, radovi su započeti još u aprilu, a traju dugo zbog preobimnosti posla.

- U pitanju je sanacija kompletne krovne konstrukcije, zamena oštećenih delova drvene konstrukcije, preziđivanje dimnjaka, zamena krovnog prekrivača, oluka i ventilacionih otvora. Sređuje se fasada, ulična i dvorišna, obnavlja se karakteristična malterska plastika i kameni okviri ulaznih portala, kao i elementi od kovanog gvožđa, poput balkonskih ograda, rešetki i zaštitnih kapaka. Takođe, saniraju se i drvena ulazna vrata na portalima u Nazorovoj i Beogradskoj ulici - objasnila je Zeković.

Ova kuća, kao i mnoge druge u podgrađu, nije rekonstruisana već sto godina, a zbog vlage i dotrajalosti početkom marta obrušio se deo fasade. Međutim, zbog brze reakcije Grada, ovaj objekat uskoro će dobiti novo lice. Inače, kuća bana Jelačića nalazi se na uglu Beogradske ulice i Ulice Vladimira Nazora i deo je jedinstvene barokne celine Tvrđave. Datira iz 1754. godine, karakterističnog je izgleda koji je zadržala i pored svih promena koje su je zadesile tokom vremena. Kako kažu u Zavodu, ona je "jedinstveni primer arhitekture baroka, ne samo u podgrađu Tvrđave, već i na širem prostoru Vojvodine".

Što se tiče nekih budućih radova na obnovi pojedinačnih objekata, u ovoj instituciji kažu da planovi postoje, ali da se ne može reći ništa više osim toga.

- O obnovi se odlučuje na osnovu rezultata konkursa koji nam još nisu poznati. U svakom slučaju, Zavod će učestvovati u ovim radovima, u okviru svoje delatnosti, kako dokumetacijom, tako i konzervatorskim nadzorom, odnosno praćenjem radova koji se obaljaju na objektima od značaja za graditeljsko nasleđe grada - kazala je Aleksandra Zeković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;