INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija kuće bana Jelačića u Petrovaradinu biće završena u novembru

29.10.2012. | Dnevnik

Rekonstrukcija oronule rodne kuće bana Josipa Jelačića u podgrađu Petrovaradinske tvrđave trebalo bi da bude gotova ovih dana, saznaje "Dnevnik" u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada. Kako je objasnila portparolka Zavoda Aleksandara Zeković, radovi su započeti još u aprilu, a traju dugo zbog preobimnosti posla.

- U pitanju je sanacija kompletne krovne konstrukcije, zamena oštećenih delova drvene konstrukcije, preziđivanje dimnjaka, zamena krovnog prekrivača, oluka i ventilacionih otvora. Sređuje se fasada, ulična i dvorišna, obnavlja se karakteristična malterska plastika i kameni okviri ulaznih portala, kao i elementi od kovanog gvožđa, poput balkonskih ograda, rešetki i zaštitnih kapaka. Takođe, saniraju se i drvena ulazna vrata na portalima u Nazorovoj i Beogradskoj ulici - objasnila je Zeković.

Ova kuća, kao i mnoge druge u podgrađu, nije rekonstruisana već sto godina, a zbog vlage i dotrajalosti početkom marta obrušio se deo fasade. Međutim, zbog brze reakcije Grada, ovaj objekat uskoro će dobiti novo lice. Inače, kuća bana Jelačića nalazi se na uglu Beogradske ulice i Ulice Vladimira Nazora i deo je jedinstvene barokne celine Tvrđave. Datira iz 1754. godine, karakterističnog je izgleda koji je zadržala i pored svih promena koje su je zadesile tokom vremena. Kako kažu u Zavodu, ona je "jedinstveni primer arhitekture baroka, ne samo u podgrađu Tvrđave, već i na širem prostoru Vojvodine".

Što se tiče nekih budućih radova na obnovi pojedinačnih objekata, u ovoj instituciji kažu da planovi postoje, ali da se ne može reći ništa više osim toga.

- O obnovi se odlučuje na osnovu rezultata konkursa koji nam još nisu poznati. U svakom slučaju, Zavod će učestvovati u ovim radovima, u okviru svoje delatnosti, kako dokumetacijom, tako i konzervatorskim nadzorom, odnosno praćenjem radova koji se obaljaju na objektima od značaja za graditeljsko nasleđe grada - kazala je Aleksandra Zeković.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;