INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Primedbe RPK Kragujevac na Nacrt prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog okruga

29.10.2012. | E-kapija

U Kragujevcu je 24. septembra 2012. godine održana javna prezentacija Nacrta prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga, kao i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja regionalnog prostornog plana na životnu sredinu.

Regionalna privredna komora Kragujevac je nakon javne prezentacije dala u ime privrednika ovog regiona primedbe na nacrt prostornog plana i izveštaj o strateškoj proceni uticaja i dostavila ih u pisanoj formi gradskoj/opštinskoj upravi kao i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Ove primedbe se odnose na funkcionalna urbana područja, gde predstavnici Komore smatraju da je neophodno da se funkcionalna urbana područja označe u savremenim okvirima, gde je neophodno iskoristiti nov popis stanovništva i nove funkcionalne odnose, kako bi Funkcionalno urbano područje Kragujevac uključilo i opštine Topola, Aranđelovac, Lapovo, Svilajnac i Rekovac.

Sledeće primedba se odnosi na rang gradskih centara, pošto Kragujevac, kao najveći grad ovog područja, nije u Prostornom planu Republike Srbije označen kao centar u rangu Niša i Novog Sada. Smatra se da se kroz javni uvid i proces usvajanja RPPa Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga jasno mora definisati taj stauts kao osnov za dalje planiranje, što Kragujevac i jeste po svojim povezanostima sa svetom i po funkcijama koje ima.

Primedba je data i na osovine razvoja. Naime, trougao Lapovo-Pojate-Kraljevo je drugim prostornim planovima i posebno tempom realizacije potisnut u odnosu na trougao autoputeva Beograd-Pojate-Preljina. Kragujevac bi time ostao na "saobraćajnom ostrvu", pa je neophodno da se kroz Regionalni prostorni plan pojača razvojna osovina Ibar-Gruža-Lepenica, kao kičma komuniciranja Šumadije i zapadne Srbije sa evropskim Koridorom 10, odnosno sa AP Kosovom i Metohijom, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;