INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Iz biomase do struje i toplote za grejanje

22.10.2012. | Tanjug

Kompanija "AB Enerdži Srbija" u pregovorima je za izgradnju tri postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, korišćenjem kogeneracije kao tehnologije, izjavio je u subotu Tanjugu direktor "AB Enerdži Srbija" Zoran Lazić.

Kogeneracija predstavlja kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, a kao sirovina je zemni gas, ili gas koji se dobija iz biomase, stajskog đubriva ili pirolizom drveta, objasnio je Lazić.

"Kod nas u Srbiji je to tek u povoju i ima jako malo projekata koji su realizovani ili su u toku realizacije", rekao je Lazić i dodao da kogeneracija predstavlja uštredu u svakom pogledu - u korišćenju primarnog goriva, u utrošku električne energije i korišćenju toplotne energije.

Lazić je rekao da se kompanija "AB Enerdzi Srbija" već tri decenije bavi isključivo kogenerativnim postrojenjima, a pre dve godine je sagradila takvo postrojenje u "Imleku", koje je zbog čekanja na razne republičke dozvole, pustila u rad tek u oktobru 2011.

PRODAJA

Potencijalni klijent, koristeći kogerativna postrojenja i prirodni gas kao osnovno gorivo, može da proizvodi električnu energiju i da je koristi za svoje potrebe ili da prodaje Elektroprivredi Srbije (EPS) po povlašćenoj ceni (fid in tarifi) i da dobija toplotu, toplu vodu ili paru, precizirao je Lazić.

Kogeneracija u "Imleku" je na bazi prirodnog gasa i tim postrojenjem su zadovoljene sve potrebe za toplom vodom i parom, kao i električnom energijom toj kompaniji, dok se višak struje prodaje EPS, naveo je Lazić.

Investicija "Imleka" prema proračunima treba da se vrati za pet godina, prema sadašnjim fid in tarifama EPS za otkup električne energije, ali je moguće za kraći rok, pošto je stepen korisnog dejstva postrojenja za kogeneraciju preko 85 odsto.

Benefiti takvog tipa kogeneracije su veoma veliki, počevši od smanjenje emisije zračenja štetnih materija u atmosferu, koji će u Srbiji morati da budu prilagođeni standardima Ervopske unije, i uštedi na potrošnji fosilnih goriva.


 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;