INFONET-468X60-BANNER

Cene stanova u padu, zemljište sve skuplje

02.10.2012. | 24 sata

Cene stanova u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji su osetno opale u odnosu na predkrizni period, dok za obradivo zemljište treba izdvojiti sve više novca.

Stručnjaci za nekretnine navode da su cene stambenog i poslovnog prostora u Srbiji pale od 2009. godine oko 40 odsto, ali je u međuvremenu "skočila" vrednost obradivog zemljišta koje masovno kupuju moćniji zemljoradnici, ali i neki tajkuni.

U Beogradu je ove godine skoro za petinu manje zahteva za dobijanje stambenih kredita nego lani, jer se građani zbog ekonomske situacije sve teže odlučuju za taj vid kupovine stana u glavnom gradu.

U agencijama u glavnom gradu ističu da je veoma dobar trenutak za kupovinu stana, jer se sve i svašta može naći po cenama povoljnijm nego prethodnih godina, ali i da je od početka godine prodaja nekretnina opala do 30 odsto.
 
Cene stanova u Beogradu uglavnom osciliraju u rasponu od 900 do 2.000 evra po metru kvadratnom.
 
Stanovi u Novom Sadu blago ali konstantno pojeftinjuju, zbog povećanja ponude na tržištu nekretnina, dok obradivo zemljište, posebno ono prvoklasno, poskupljuje postepeno, izjavio je Tanjugu direktor prodaje u agenciji "Solis" Zdenko Peršaj.
 
Na novosadskoj Grbavici, u širem centru grada, cena kvadratnog metra stana je od 1.000 do 1.200 evra za one manje i garsonjere, dok su u ponudi i stambene jedinice za svega 700 evra po kvadratu pa čak i manje.

U isto vreme primetan je rast cena obradivog zemljišta ne samo u okolini Novog Sada nego u čitavoj Vojvodini jer je povećana potražnja pa je tako cena prve klase oranica, koja je ranijih godina bila oko 3.500 evra po jutru (oko 60 ari), dostigla 9.000 pa čak i 12.000 evra u zavisnosti od pozicije, napomenuo je Peršaj.

U Kragujevcu su cene nekretnina i obradivog zemljišta niže nego ranije, a kako je rekao Miroslav Brković, vlasnik agencije za nekretnine "Brković" stanovi u centru grada najskuplji su i kvadratni metar najviše košta 1.100 evra.

Ukoliko je nekretnina u drugoj ili trećoj zoni onda je niža za 150 do 200 evra po metru kvadratnom pa se u naseljima Centralna radionica, Aerodrom i Bagremar stan može kupiti za 650 do 700 evra po kvadratu.
 
U Šumadiji nema većeg interesovanja za obradivo zemljišta iako su cene, kako tvrdi Brković, malo niže nego u ranijem periodu.

- Najskuplje je obradivo zemljište koje je pored auto puta Kragujevac-Koridor 10 gde se ar prodaje od 300 pa do 3.000 evra - kazao je on i dodao da cena obradivog zemljišta na selu iznosi od 50 do 100 evra po aru.

Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradnji treba izdvojiti 400 do 450 evra po kvadratu, dok su u Čačku novi stanovi pojeftinili u prvoj polovini ove godine za 10 do 15 odsto u odnosu na isti lanjski periodu.
 
U Subotici kvadratni metar stana može da se kupi po ceni nižoj od 400 evra, dok jedan hektar zemlje košta oko 6.000 evra, rečeno je Tanjugu u Agencijama za promet nekretnina u najsevernijem gradu u Srbiji.
 
Prema rečima direktora i vlasnika agencije za promet nekretnina "Top Tip" Đure Gavrića, cene nekretnina u Subotici su "na istorijskom minimumu".
 
Gavrić je naveo da se od kuća prodaju jedino one čija je cena u rasponu od 10.000 do 30.000 evra, dok za skuplje nema kupaca.
 
Predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je smatra da je u Srbiji i u okruženju cena zemlje rasla sa poskupljenjem žitarica, ali da pravo tržište ne postoji i sve se svodi na sporadične prodaje.
 
U niškim agencijama za nekretnine beleže pad cena stanova u odnosu na period od pre tri godine od 15 do 30 odsto, dok placevi u centru Niša "drže cenu" ili je ona u blagom rastu.

Raspon cena stanova je od 600 do 1. 200 evra za metar kvadratni u novogradnji, računajući i periferiju i uže gradsko jezgro, dok se stanovi u starim zgradama u centru grada mogu naći po ceni do 900 evra po kvadratu.
 
Najveća cena stanova na jugu Srbije je u Vranju, a kreće se oko 600 evra po kvadratu. Znatno jeftinije su stambene jedinice u opštinama Bujanovc, Presevo, Bosilegrad pa donekle i Vladičinom Hanu gde su sada na zabrinjavajućem minimumu.
 
Tako se, zbog velikih migracija, cena jednog kvadratnog metra stana u Bujanovcu i Preševu, zavisno od lokacije i ponude, kreće i do 300 evra bez PDV, potvrđeno je Tanjugu.
 
Vladimir Zaharijev, predsednik opštine u Bosilegradu kaže da u toj sredini i nema ponude stanova, a cene porodičnih zgrada su neverovatno male.
 
- Danas se u Bosilegradu, u samom gradu, porodična stambena zgrada od 200 kvadrata, na dva sprata, sa dvorištem, može da kupi za iznos od 20 do 25 hiljada evra - ističe Zaharijev.

U opštinama juga Srbije ništa bolja situacija nije ni sa cenama obradivog zemljišta, koje su tradicionalno male zbog usitnjenosti parcela.
 
- U Vranjskoj Banji, pored Morave, tamo gde može da se navodnjava, metar obradivog zemljišta košta od jedan do 1,5 evra, a u brdovitim predelima najviše do pola evra - kaže Branislav Stevanović iz Vranjske Banje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;