IZOLACIJA-468X60-BANNER

Cene stanova u padu, zemljište sve skuplje

02.10.2012. | 24 sata

Cene stanova u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji su osetno opale u odnosu na predkrizni period, dok za obradivo zemljište treba izdvojiti sve više novca.

Stručnjaci za nekretnine navode da su cene stambenog i poslovnog prostora u Srbiji pale od 2009. godine oko 40 odsto, ali je u međuvremenu "skočila" vrednost obradivog zemljišta koje masovno kupuju moćniji zemljoradnici, ali i neki tajkuni.

U Beogradu je ove godine skoro za petinu manje zahteva za dobijanje stambenih kredita nego lani, jer se građani zbog ekonomske situacije sve teže odlučuju za taj vid kupovine stana u glavnom gradu.

U agencijama u glavnom gradu ističu da je veoma dobar trenutak za kupovinu stana, jer se sve i svašta može naći po cenama povoljnijm nego prethodnih godina, ali i da je od početka godine prodaja nekretnina opala do 30 odsto.
 
Cene stanova u Beogradu uglavnom osciliraju u rasponu od 900 do 2.000 evra po metru kvadratnom.
 
Stanovi u Novom Sadu blago ali konstantno pojeftinjuju, zbog povećanja ponude na tržištu nekretnina, dok obradivo zemljište, posebno ono prvoklasno, poskupljuje postepeno, izjavio je Tanjugu direktor prodaje u agenciji "Solis" Zdenko Peršaj.
 
Na novosadskoj Grbavici, u širem centru grada, cena kvadratnog metra stana je od 1.000 do 1.200 evra za one manje i garsonjere, dok su u ponudi i stambene jedinice za svega 700 evra po kvadratu pa čak i manje.

U isto vreme primetan je rast cena obradivog zemljišta ne samo u okolini Novog Sada nego u čitavoj Vojvodini jer je povećana potražnja pa je tako cena prve klase oranica, koja je ranijih godina bila oko 3.500 evra po jutru (oko 60 ari), dostigla 9.000 pa čak i 12.000 evra u zavisnosti od pozicije, napomenuo je Peršaj.

U Kragujevcu su cene nekretnina i obradivog zemljišta niže nego ranije, a kako je rekao Miroslav Brković, vlasnik agencije za nekretnine "Brković" stanovi u centru grada najskuplji su i kvadratni metar najviše košta 1.100 evra.

Ukoliko je nekretnina u drugoj ili trećoj zoni onda je niža za 150 do 200 evra po metru kvadratnom pa se u naseljima Centralna radionica, Aerodrom i Bagremar stan može kupiti za 650 do 700 evra po kvadratu.
 
U Šumadiji nema većeg interesovanja za obradivo zemljišta iako su cene, kako tvrdi Brković, malo niže nego u ranijem periodu.

- Najskuplje je obradivo zemljište koje je pored auto puta Kragujevac-Koridor 10 gde se ar prodaje od 300 pa do 3.000 evra - kazao je on i dodao da cena obradivog zemljišta na selu iznosi od 50 do 100 evra po aru.

Cene stanova u Boru stagniraju i za dvoiposoban stan u novogradnji treba izdvojiti 400 do 450 evra po kvadratu, dok su u Čačku novi stanovi pojeftinili u prvoj polovini ove godine za 10 do 15 odsto u odnosu na isti lanjski periodu.
 
U Subotici kvadratni metar stana može da se kupi po ceni nižoj od 400 evra, dok jedan hektar zemlje košta oko 6.000 evra, rečeno je Tanjugu u Agencijama za promet nekretnina u najsevernijem gradu u Srbiji.
 
Prema rečima direktora i vlasnika agencije za promet nekretnina "Top Tip" Đure Gavrića, cene nekretnina u Subotici su "na istorijskom minimumu".
 
Gavrić je naveo da se od kuća prodaju jedino one čija je cena u rasponu od 10.000 do 30.000 evra, dok za skuplje nema kupaca.
 
Predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je smatra da je u Srbiji i u okruženju cena zemlje rasla sa poskupljenjem žitarica, ali da pravo tržište ne postoji i sve se svodi na sporadične prodaje.
 
U niškim agencijama za nekretnine beleže pad cena stanova u odnosu na period od pre tri godine od 15 do 30 odsto, dok placevi u centru Niša "drže cenu" ili je ona u blagom rastu.

Raspon cena stanova je od 600 do 1. 200 evra za metar kvadratni u novogradnji, računajući i periferiju i uže gradsko jezgro, dok se stanovi u starim zgradama u centru grada mogu naći po ceni do 900 evra po kvadratu.
 
Najveća cena stanova na jugu Srbije je u Vranju, a kreće se oko 600 evra po kvadratu. Znatno jeftinije su stambene jedinice u opštinama Bujanovc, Presevo, Bosilegrad pa donekle i Vladičinom Hanu gde su sada na zabrinjavajućem minimumu.
 
Tako se, zbog velikih migracija, cena jednog kvadratnog metra stana u Bujanovcu i Preševu, zavisno od lokacije i ponude, kreće i do 300 evra bez PDV, potvrđeno je Tanjugu.
 
Vladimir Zaharijev, predsednik opštine u Bosilegradu kaže da u toj sredini i nema ponude stanova, a cene porodičnih zgrada su neverovatno male.
 
- Danas se u Bosilegradu, u samom gradu, porodična stambena zgrada od 200 kvadrata, na dva sprata, sa dvorištem, može da kupi za iznos od 20 do 25 hiljada evra - ističe Zaharijev.

U opštinama juga Srbije ništa bolja situacija nije ni sa cenama obradivog zemljišta, koje su tradicionalno male zbog usitnjenosti parcela.
 
- U Vranjskoj Banji, pored Morave, tamo gde može da se navodnjava, metar obradivog zemljišta košta od jedan do 1,5 evra, a u brdovitim predelima najviše do pola evra - kaže Branislav Stevanović iz Vranjske Banje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;