Lakše i brže do građevinskih dozvola

12.09.2012. | Danas

Za nekoliko dana je kraj roka u kojem je svaka beogradska opština dužna da predloži konkretna rešenja kojim će se pojednostaviti i ubrzati procedura izdavanja građevinskih dozvola i da svoje predloge dostavi nadležnima u gradu Beogradu. Od 1. oktobra trebalo bi da građani, bez obzira u kom delu grada žive, na isti način i u znatno kraćem roku dobijaju građevinske dozvole.

Iz opštine Vračar navode da podržavaju inicijativu koja je potekla od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i da će ova opština konstruktivno učestvovati u ovom procesu.

- Još 2008. opština Vračar je uvela uslužni centar u kojem se građani, na jednom mestu, od strane stručne osobe upućuju u procedure i u sva potrebna dokumenta za izdavanje građevinskih dozvola, što umnogome ubrzava i olakšava ovaj proces. Obrada predmeta za izdavanje ovih dozvola u našoj opštini traje u proseku 53 dana - kažu u opštini Vračar.

Neke opštine, među kojima je i Zvezdara, već su izašle građanima u susret i poslale Gradu svoje predloge za pojednostavljenje procedure. Iz ove opštine kažu da, pre svega, preko informatora i opštinskog sajta građani mogu jasno i pregledno da se informišu o potrebnoj dokumentaciji, kao i da će postojati osoba zadužena da odgovara na konkretna pitanja iz ove oblasti. Takođe, najviše će se ubrzati procedura za dobijanje građevinske dozvole u slučajevima kada nije potrebno prethodno izdati Lokacijsku dozvolu, a rad Opštinske uprave biće prilagođen potrebama zaposlenih građana.

I iz opštine Čukarica potvrdili su nam da su formulisali svoje predloge i da će do isteka roka oni biti predati Gradu, dok u opštini Rakovica kažu da su njihovi predlozi trenutno u proceduri i da rešenja još nisu formulisana, ali da će do 15. septembra, kada ističe rok, Gradu dostaviti svoje konkretne predloge.

Prošle godine je u izveštaju Svetske banke, u konkurenciji 22 grada jugoistočne Evrope, Beograd zauzeo poslednje mesto prema vremenu čekanja na građevinske dozvole. Prema tom Izveštaju, na dozvole se čekalo nešto manje od godinu dana.

Potrebna dokumenta

Za izdavanje građevinske dozvole za objekte do 800m² nadležne su gradske opštine. Na sajtu opštine Zvezdara mogu se naći potrebna dokumenta - Zahtev za izdavanje, Lokacijska dozvola, Idejni ili Glavni projekat u tri primerka sa Izveštajem o tehničkoj kontroli, Dokaz o pravu svojine, Dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta i Dokaz o uplaćenoj taksi, koja u slučaju izgradnje košta 910, a u slučaju dogradnje 580 dinara. Za objekte preko 800m² dozvole izdaje Grad Beograd.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije