INFONET-468X60-BANNER

Kakva pravila važe kod javnih nabavki za EXPO 2027

05.02.2024. | eKapija

Usvojena je nova uredba koja će regulisati na način sprovođenja javnih nabavki u okviru priprema za međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO Belgrade 2027.

EXPO 2027

EXPO 2027 (Foto: Ministarstvo finansija)

Uredbom je Vlada Srbije odredila da za nabavke čija je vrednost do 12 miliona dinara za dobra i usluge, odnosno do 24 miliona dinara za radove, neće biti potrebno objavljivanje javnog poziva. Umesto toga, naručilac će moći direktno da bira privredne subjekte, koji prema njegovim saznanjima i istraživanjima tržišta smatra sposobnim za izvršenje nabavke i njima će slati poziv da podnesu svoje ponude, prenosi eKapija.

Kako se navodi u Uredbi, za nabavku dobara i usluga do 3.5 miliona dinara, kao i radova do 6 miliona dinara, naručilac će putem Portala javnih nabavki slati pozive za podnošenje ponuda jednom ili većem broju privrednih subjekata.

Kada je reč o većim iznosima, do 12, odnosno 24 miliona dinara, proces će zahtevati da naručilac šalje poziv za dostavljanje ponuda na adrese najmanje tri privredna subjekta.

Za iznose veće od ovih biće neophodno objavljivanje javnog poziva za podnošenje ponuda svim zainteresovanim privrednim subjektima.

Uredba takođe naglašava da će u postupku nabavke ugovor biti dodeljen ponudi koja je ekonomski najpovoljnija, bilo na osnovu same cene ili kombinacije cene i kvaliteta.

Kako portal eKapija podseća, investitor projekata za EXPO 2027, uključujući izgradnju objekata za izložbu i smeštaj gostiju, kao i Nacionalnog fudbalskog stadiona, je Republika Srbija ili posebno osnovano privredno društvo sa pravima i obavezama investitora. Prema usvojenom lex specialis zakonu, investitor je izuzet od primene zakona koji regulišu javne nabavke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;