"Apple" pravi svemirsku zgradu

10.09.2012. | Kurir

Poslednja stvar koju je otac kompanije "Apple" Stiv Džobs uradio jeste nacrt i predstavljanje "Apple" Kampusa 2, nove upravne zgrade tehnološkog giganta.

Ova impozantna građevina, koja će se nalaziti u Kupertinu u Kaliforniji, izgleda kao da je stigla iz 22. veka, a najnoviji nacrti, na kojima se do sitnih detalja vidi sva njena lepota, procurili su na internet.

U džinovskoj zgradi oblika krofne enterijer će biti futuristički. Prečnik građevine biće kilometar i po, a "Apple" je samo za kupovinu zemljišta od HP potrošio 300 miliona dolara.

Slike enterijera pokazuju da će se kroz ogromne prozore (biće visoki i po 15 metara!) gledati na zelenilo koje će okruživati brisani prostor oko zgrade, a veliki, otvoreni radni prostor, bez pregrada i zidova, ohrabrivaće zaposlene da sarađuju i budu otvoreni jedni prema drugima.

U zgradi će raditi više od 12.000 ljudi, a električna energija koja će pokretati sve aparate dobijaće se isključivo od sunca, pomoću solarnih ploča, koje će biti raspoređene na krovu građevine.

Početak izgradnje "Apple" upravne zgrade planiran je za kraj 2012., a otvaranje za 2015. godinu.

Svi u američkoj kompaniji su emotivno vezani za ovaj projekat, pogotovo zato što je u jeku rat s korejskim gigantom "Samsungom", pošto je Stiv Džobs pred smrt govorio samo o dve stvari: kako se obračunati sa "Samsungom" i, preko njega, sa kompanijom "Google" i kako napraviti zgradu kakvu svet još nije video.

Sudeći prema projektu, u ovom drugom je uspeo. Sudeći prema stanju na tržištu i inventivnosti i upornosti Korejaca, ovo prvo će ići malo teže.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...