INFONET-468X60-BANNER

Obrenovac sa ili bez investitora gradi akva-park

03.09.2012. | E-kapija

Sve je izvesnija izgradnja još jednog akva - parka u Srbiji, a spas od letnjih vrućina u zabavi na vodi svojim građanima mogla bi da obezbedi opština Obrenovac.

Predstavnici firmi "Mazur" iz Poljske i "Alex company" iz Beograda, predstavili su prethodnog vikenda idejno rešenje potencijalnog akva parka u ovom gradu, čija bi izgradnja već naredne godine mogla da počne na lokaciji iza hotela "Obrenovac", na samom ulazu u opštinu.

Kako je rekao predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, predstavnici poljske kompanije, koja je uradila idejno rešenje potencijalnog akva parka, tokom jula su obišli prostor iza hotela i upoznali se sa lokacijom na kojoj je predviđena njegova izgradnja.

Reč je o firmi koja se već godinama bavi izgradnjom akva - parkova, a domaćoj javnosti poznata je po radu na akva parku u Bačkom Petrovcu. Prisutni su u 17 zemalja, a u Srbiji su ostvarili uspešnu saradnju i sa beogradskom firmom "Alex company", koja je na ovom projektu angažovana kao konsultant.

Kako je rekao Ivan Vujić iz opštine Obrenovac, tender za izradu glavnog projekta akva - parka u Obrenovcu, trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

Vujić kaže da bi akva - park trebalo da bude izgrađen na prostoru od oko 5 hektara.

- Sadržao bi 12 različitih vodenih atrakcija, sa posebnim odeljkom za decu, lavirintima i brzim toboganima za odrasle, a pripojili bi mu se i postojeći obrenovački bazeni.

Od sličnih svetova na vodi razlikovao bi se po određenim sadržajima koje ljudi mogu koristiti u velikom broju- poput bazena sa talasima koji bi mogao da primi 70 ljudi, ili bazena sa balonom koji služi kao meki tobogan a koji može da koristi oko stotinak ljudi.

Ovako izgrađen akva - park, dnevno bi moglo da poseti između 5.000 i 7.000 posetilaca.

Na lokaciji gde je predviđena njegova izgradnja nalazi se bušotina sa lekovitom, termalnom vodom, pa je u tom delu opštine izgrađena i nova banja čiji se potpuni završetak očekuje. Izgradnjom akva - parka bi tako, turistička ponuda obrenovačke opštine bila upotpunjena.

Termalna voda iz izvorišta, mogla bi biti iskorišćena i za zagrevanje vode u bazenima. Tako bi akva - park mogao poneti epitet ekološkog, kako je predsednik opštine, Miroslav Čučković ranije i najavljivao.

Vujić kaže da će uprkos mogućnosti da termalna voda bude iskorišćena u bazenima, javni tuševi koji se nalaze u neposrednoj blizini, kao i tereni koji su u sklopu kompleksa popularne "cevke" ostati na istom mestu, te će građani Obrenovca i dalje imati mogućnost da potpuno besplatno koriste lekovitu vodu koja tu izvire.

Predstavljanje idejnog rešenja proteklog vikenda, samo je prvi korak u mogućoj izgradnji akva - parka u Obrenovcu. Za dalju realizaciju, neophodno je pribavljanje urbanističkih projekata i raspisivanje tendera.

- Mi smo doneli odluku da turistički kompleks na ulasku u grad uredimo i raduju me premeri i predračuni ovog projekta koji se mogu uneti u realne okvire budžeta opštine Obrenovac i grada Beograda, tako da i bez direktnog privatnog investitora možemo krenuti u izgradnju – rekao je za opštinski sajt Miroslav Čučković, prvi čovek opštine Obrenovac.

- Deo toga će finansirati GO Obrenovac, deo Grad Beograd, kao i ministarstvo zaduženo za turizam. Očekuje se i odziv velikih privrednika da se priključe izgradnji ovog objekta, i da se izgradnja akva - parka realizuje putem strateškog partnerstva.

Kako je rekao Ivan Vujić, tender za izradu glavnog projekta trebalo da bude raspisan do kraja godine, a izgradnja akva parka koštala bi između 2 i 3 miliona evra.

Vujić kaže da se u izgradnju ovog objekta može krenuti već tokom 2013. godine nakon usvajanja opštinskog budžeta i raspisivanja međunarodnog tendera, a prema rečima predstavnika firmi "Mazur" i "Alex company" ovakav akva - park mogao bi biti izgrađen 6 meseci nakon početka radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;