SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I ova godina loša po građevinare

30.07.2012. | Dnevnik

U Srbiji gotovo da nema građevinskog radnika koji neće reći kako naše građevinarstvo nikada nije bilo u težoj situaciji. Putari još i imaju posla, rade kao podizvođači kod stranaca koji su dobili sve tendere u zemlji, ali proizvođači građevinskog materijala više ne znaju da li da rade ili sede kući. Kažu kako već treću godinu biju uzaludnu bitku, ali ne vide svetlo na kraju tunela.

Predsednik Udruženja građevinara Vojvodine Ljubodrag Knežević, direktor ciglane Igma u Uljmi kaže da su nakon dugog zimskog stajanja upalili peći tek pre dva meseca, međutim, bolje i da nisu, jer samo gomilaju zalihe koje su već na jednoipomesečnom nivou, što je apsolutno alarmantno.

U takvoj situaciji kada se radi za magacin, kada nema kupaca, uprkos tome što se traže povećalom, pred radnicima je pitanje: proizvoditi ili stati, odnosno kako dalje da bi opstali?

"Zalihe koje smo stvorili za samo dva meseca već nam ugrožavaju daljnji rad i razmišljamo da stanemo. Ako nema prodaje, nema ni obrtnog kapitala, ni uslova za nastavak proizvodnje koja ne može naći svoje mesto na tržištu. To je uglavnom zato što nema potražnje, ali, delimično i zbog crnog tržišta koje sve više uzima maha, na šta država žmuri", kaže Knežević za novosadski Dnevnik.

On ocenjuje da je za građevinare i ova godina, na žalost, izgubljena, jer, kako objašnjava, ko u decembru nema gotove projekte, u januaru odobrene projekte, a u martu nije izašao s bagerima na teren, od građevinske sezone nema ništa i ova godina će sigurno biti otpisana za građevinsku industriju.

Knežević kaže da je vreme potrošeno na pripremu za izbore, za osnivanje vlade, za nadmudrivanje ko će zauzeti koji sektor, a u građevini je problema više nego pre.

Prema njegovim rečima, mora se ozbiljno početi o razmišljanju uvođenja evro standarda. Urbanisti i projektanti moraju početi da projektuju po evro-standardima, proizvođači da to proizvedu, a građevinci ugrade, sve sa ciljem povećanja energetske efikasnosti objekata.

Država, odnosno resorno Ministarstvo mora da kaže da ćemo graditi samo one kuće koje štede energiju. Istina, uvođenje energetskih pasoša je najavljeno, ali to treba i da zaživi.

 

Građevinare zovu sa Istoka i iz Afrike

 

Najveća šansa naše građevinske operative za izlazak iz krize upravo su strana tržišta, posebno ona sa kojih su građevinari osamdesetih godina donosili 2,5 milijardi dolara godišnje. Velike evropske firme angažuju na svojim gradilištima naše penzionere, dobre majstore, koji imaju reference i veoma ih dobro plaćaju - ističe, u razgovoru za "Novosti", Goran Rodić iz PKS.

- Najveća šansa naše operative za izlazak iz krize upravo su strana tržišta, posebno ona sa kojih su građevinari osamdesetih godina donosili 2,5 milijardi dolara godišnje.

Zemlje Bliskog istoka, Afrike, kao i Rusija imaju desetogodišnje planove za investicije, koje se ukupno mere sa više od hiljadu milijardi dolara. Kako kaže Rodić, u ovom trenutku Alžir ima obezbeđenih 266 milijardi dolara za izgradnju 1,2 miliona stanova, infrastrukture, poput četiri brane, irigacionih sistema... Iran je planirao investicije od 70 milijardi dolara za izgradnju 150.000 stanova i infrastrukturnih postrojenja. Libija namerava da uloži 480 milijardi dolara u energetiku i ostalu infrastrukturu kao i u izgradnju stanova.

- Iz Iraka stižu pozivi građevinarima da učestvuju na tenderima za izgradnju stanova i obnovu kompletne infrastrukture, a vrednost investicija procenjuje se na oko 700 milijardi dolara - ističe Rodić. - U ovoj zemlji posle sankcija i ratova nedostaje čak oko 750.000 stanova.

 

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;