INFONET-468X60-BANNER

Grčka odobrila gradnju gasovoda prema Bugarskoj

20.07.2012. | Balkans.com

Ministarstvo životne sredine, energije i klimatskih promena Grčke dalo je zeleno svetlo izgradnji grčko-bugarskog gasovoda od Komotinija u Grčkoj do Stare Zagore u Bugarskoj. Ministarstvo je odobrilo preliminarnu studiju o ekološkim efektima na životnu sredinu.

Gasovod je dugačak 180 kilometara, od kojih 30 prolaze kroz teritoriju Grčke. Gasovod može da transportuje 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje, sa mogućnošću u budućnosti da to bude 5 milijardi kubnih metara godišnje. Objekat će graditi kompanija Interconnector Greece Bulgaria, u kome učestvuju Bugarski energetski holding (BEH) i IGI Poseidon, koji je konzorcijum između državne grčke kompanije za prirodni gas DEPA i italijanske kompanije Edison.

Izgradnja grčko-bugarskog gasovoda je od strateškog značaja za region, jer ima mogućnosti da isporučuje gas Bugarskoj, a u sledećim etapama i Rumuniji, od isporučioca koji nisu Gazprom. Trenutno je ruska kompanija Gazprom jedini isporučilac na Balkanu. Prema preliminarnim proučavanjima, cevovod će imati malo uticaja na životnu sredinu, koji su kratkoročni i mogu se sprečiti.

Gasovod neće prolaziti kroz zaštićene zone evropske mreže Natura 2000 i smatra se za ozbiljni faktor u razvoju cele zemlje pretvarajući je u energetski centar Balkana i Zapadne Evrope, ističe se u istraživanju.

Konačno odluka o gasovodu će biti doneta kada bude podneta konačna studija o uticaju na životnu sredinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;