SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Mrkonjić naselju Zborište počela izgradnja novog mosta preko Crne rijeke

17.07.2012. | capital.ba

U Mrkonjić naselju Zborište počela je izgradnja novog mosta preko Crne reke, koji će ovo i naselje Rijeka da povezuje sa centrom grada. Vrednost radova, koje obavljaju preduzeća “Mrkonjić putevi” i “Komotin” iz Jajca, iznosi 222.000 maraka, a novac su obezbedili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opština Mrkonjić Grad. Most preko Crne reke, sagrađen pre šezdesetak godina, bio je veoma dotrajao i uzak za odvijanje saobraćaja i bezbedno kretanje pešaka.

Šef gradilišta preduzeća “Komotin” iz Jajca Zoran Serdar rekao je da se na mestu starog gradi novi most dužine 11, a širine 20 metara, koji će uz dve kolovozne trake imati i dve pešačke staze sa ogradom i rasvetom.

- Prvom fazom izgradnje predviđeno je rušenje starog mosta i izgradnja dva potporna zida dužine 13 i 41 metar. Potporni zid uz Crnu reku iz pravca Banjaluke biće dugačak 41 metar. Na taj način obezbediće se širina mosta od 20 metara i nesmetano skretanje vozila na most iz toga pravca. Zatim će se izlivati dve noseće stope i postaviti čelična konstrukcija mosta. Kada sve bude završeno, krajem septembra, stanovnici Mrkonjić Grada dobiće na upotrebu savremeni betonski most – rekao je Serdar.

Meštanin Gojko Milanović ističe da izgradnja novog mosta preko Crne rijeke mnogo znači stanovnicima naselja Zborište i Rijeka, jer im skraćuje odlazak u centar grada za dva kilometra.

- Davno je građen stari most preko Crne rijeke. Sećam se da ga je gradio moj otac, koji je radio u preduzeću “Graditelj”. Most je bio uzak i neuslovan za odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka. Najveća nevolja je ipak bila dotrajalost i opasnost od urušavanja. Nadam se da ćemo sada imati širok i bezbedan novi most – rekao je Milanović.

Slično priča i Mara Gvozdenac, koja ističe da je most posebno bio neuslovan za kretanje pešaka.

- Pošto je bio veoma uzak, najveći rizik je bio prelazak pešaka, a posebno đaka koji su odlazili u školu. Stalno sam se plašila da neko od dece ne nastrada. Drago mi je da je počela gradnja novog mosta – rekla je Gvozdenac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;