INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mini hidroelektrane - prednosti i perspektive

05.06.2012. | Gradjevinarstvo.rs

CEDEF je povodom 5. juna Svetskog dana zaštite životne sredine po drugi put organizovao međunarodnu konferenciju na temu mini hidroelektrana. Skup je izazvao veliko interesovanje stručne i šire javnosti zbog izuzetnog značaja koji hidroenergija ima za ekonomski rast i razvoj Srbije i regiona. Veća upotreba obnovljivih izvora energije i povećanje investicija u ”zelenu” ekonomiju za Srbiju bi značilo otvaranje velikog broja novih radnih mesta, smanjenje zavisnosti od uvoza energenata i manji spoljnotrgovinski deficit.

Na Skupu je istaknuto da se u Srbiji trenutno iskorišćava svega 62% hidro potencijala za velike hidroelektrane dok se preostali neiskorišćeni potencijal nalazi u malim hidroelektranama. Danas je u pogonu samo 31 mini hidroelektrana ukupne snage 34,654 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh, što predstavlja svega 6% ukupnog procenjenog potencijala mini hidroelektrana.
 
Kako bi se stimulisala veća upotreba hidroenergije i prevazišli problemi sa kojima se susreću investitori Ministarstvo je Uredbom o podsticaju proizvodnje električne energije krajem 2009. godine propisalo Feed-in tarife u iznosu od 7.8 do 9.7 evrocenti/kWh uz ugovornu obavezu za povlašćenog proizvođača u periodu od 12 godina. Od 2010. godine, svi proizvođači električne energije u malim hiodroelektranama do 10 MW imaju pravo da budu povlašćeni  proizvođači električne energije. 
 
Energoprojekt - Hidroinženjering, u saradnji sa Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Černi” izradio je pre 20 godina „Katastar malih HE na teritoriji Srbije van SAP”. Po tom katastru ukupna instalisana snaga bi iznosila 443MW, sa godišnjom proizvodnjom od 1.55TWh, odnosno energijom vrednom oko 47 miliona dolara.
 
Na konferenciji je prisustvovalo preko 200 predstavnika vlade, lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, velikog broja javnih i privatnih kompanija, kao i predstavnika finansijskih institucija. Stručnoj i široj javnosti su, pored uredbi i regulativa, predstavljeni  i primeri dobre prakse, iskustva i efekti rada dosadašnjih mini hidroelektrana, kao i mogućnosti finansiranja projekata izgradnje mini hidroelektrana.
 
Aca Marković, predsednik UO JP EPS, saopštio je: „Zahvaljujuću uredbama Vlade Republike Srbije stvoreni su tehnički, ekonomski i pravni okviri za korišćenje OIE. Do sada je izgrađeno 16 mini hidroelektrana, a EPS u skorijoj budućnosti planira izgradnju još 9 mini hidroelektrana. Trenutno, EPS ima ugovornu obavezu prema  25 povlašćenih proizvođača, od kojih otkupljuje svu proizvedenu energiju po povlašćenim tarifama“.

„Srbija ima veliku potrebu za izgradnjom novih kapaciteta malih hidroelektrana, ali do sada je malo urađeno na tom polju. Razlog tome jeste nepostojanje jedinstvene decentralizovane podrške, kao i nepostojanja jasno definisanih zakonskih  i regulativa koje grarantuju dugoročnu sigurnost investitorima koji žele ovim da se bave“, napomenuo je Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora za tehnički sistem JP EPS.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;