INFONET-468X60-BANNER

Nova urbanistička rešenja u novosadskom naselju Telep

11.05.2012. | Dnevnik

Prema urbanističkim planovima, Prvomajska ulica na Telepu trebala bi da se poveže sa ulicama Ljubice Ravasi i Branka Ćopića, koje se nalaze na Adicama. U ovom delu Novog Sada je prema planovima predviđena izgradnja pet novih predškolskih ustanova, jedne osnovne škole i tri parka.

- Nove preškolske ustanove nalaziće se u ulicama Ilariona Ruvarca, Kapetana Berića, Jastrebačkoj i Subotičkoj, a trebalo bi da se izgradi i jedan objekat u koji je pristup planiran iz nove ulice između Bolmanske i Prešernove – kaže arhitekta JP "Urbanizam" Mirela Manasijević-Radojević.

- Nova osnovna škola planirana je u bloku između Bolmanske i Mornarske ulice. Što se tiče parkova, jedan će se nalaziti između Banijske ulice, te Ulice Jovana Popovića i Ticanove, drugi duž dela novog bulevara, trasom Somborske ulice, a treći na površinama uz kanal na Južnom Telepu.

Po njenim rečima, u planu su i sportski centri u unutrašnjosti blokova između ulica Petefi Šandora, Ćirila i Metodija, Stanoja Glavaša, Feješ Klare, Jožef Atile i Vatroslava Jagića.

Telep bi trebalo da dobije i zdravstvenu ustanovu, objekte uprave, kulture, socijalne i komunalne delatnosti poput doma starih, doma omladine i sporta, kao i veterinarske stanice za male životinje. Kompleks Vatrogasnog doma trebao bi da bude izgrađen na uglu Somborskog bulevara i Futoškog puta.

Mirela Manasijević-Radojević ističe da će u okruženju novih bulevara uglavnom biti zgrade.

- Prostori gde su sada objekti porodičnog stanovanja postepeno će se pretvoriti u opšte stambene zone. Tako će zgrade biti građene od Vardarske ulice, preko starog centra Telepa, oko Ulice Ćirila i Metodija i Ulice heroja Pinkija, do nasipa uz Šodroš, duž Vršačke ulice i, delimično, Ulice Feješ Klare. Duž Somborske ulice i planiranog produžetka Bulevara Evrope ka jugu takođe će biti zgrade, isto kao i između ulica Milutina Bojića, Vardarske i Tihomira Ostojića - rekla je Mirela Manasijević-Radojević.

Prema njenim rečima, poslovni centri bez stanovanja planirani su na ukrštanju Bulevara Evrope i Futoškog puta, gde bi trebalo da se nalazi hotel, dok je kompleks poslovnog prostora planiran između ulice Sime Matavulja i nasipa, na produžetku Bulevara despota Stefana. Ono što trenutno karakteriše Telep - život u porodičnim kućama, biće zadržano duž Vršačke, Subotičke i Ulice Jožef Atile, te delova ulica Petefi Šandora, Ćirila i Metodija, Heroja Pinkija i Somborske.

- Objekti namenjeni za zanatstvo i usluge trebalo bi da se nalaze između Somborske i Vršačke ulice. Nisu zaboravljene zelene površine, a urbanisti su, pored parkova, predvideli da Telep imi i zaštitno zelenilo, koje će biti zasađeno uz nasip na Šodrošu i na potezu Šumske ulice, duž postojećeg odbrambenog nasipa i melioracionog kanala - rekla je sagovornica "Dnevnika".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;