BINA 2012-Dodela nagrade DAB za arhitektonski događaj 2011. godine

26.04.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Juče su u galeriji O3one dodeljene nagrade Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj 2011. godine, kao i specijalna priznanja za arhitektonska rešenja u protekloj godini.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Lagrota.int timu, Saši Đumiću, Draganu Tesliću i Mladenu Hrvanoviću za vremenski period rekonstrukcije hotela ” Metropol” u Beogradu, kada je cela građevina bila prekrivena belim impregniranim platnom.

Malo je situacija u kojima je pojavnost arhitekture, i to u svom apstraktnom modelu, izazvala reakcije profesionalne javnosti kao stanje rekonstrukcije Hotela Metropol u Beogradu. Reč je o vremenskom periodu u kojem je utilitarnost belog inpregniranog platna kojim je ceo objekat bio obmotan, stvorila utisak čistog i savremenog izraza uprkos, ili baš zbog, efemernosti i nepretencioznosti namere koja stoji iza ovog likovnog zahvata. Asocijacije na japansku arhitekturu metropola većih od Beograda (SAANA Architects, MOMA, New York), kao i na čuvene umetničke koncepte koji pokreću pitanja formalnog sadržaja (Christo & Jeanne-Claude, Reihstag, Berlin) samo su doprinele da ovaj predlog dobije široku podršku.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Spasoju Kruniću za izložbu pod nazivom “ Uvećanje- crteži“ u Galeriji “Ozon“ u Beogradu.

Arhitekti se retko odlučuju da tumačeći svoj rad izlože javnosti postupak kojim su ostvarivali svoje ideje. Da li je reč o osećaju da je distanca u odnosu na sopstveni arhitektonski proizvod neophodna ili su kriterijumi koji se tom prilikom postavljaju i suviše kompleksni za razumevanje situaciju u kojoj se introspekcija odvija... no, u odnosu na izložbu pod nazivom Uvećanje arhitekte Spasoja Krunića, imali smo priliku da uživamo po dva osnova. Reč je o izložbi visoke likovne stilizacije i njenom sadržaju koji je neodoljiv i uzbudljiv za svakog ko voli arhitekturu.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Evropskom centru za vizantijske i postvizantijske spomenike- EKBMM, Solun. Nagradu će primiti u ime Evropskog centra gospodin prof. Nikos Dias i direktor EKBMN-a, a sa njim je i došla gospođa Anastasija Turta koja je predsednik Upravnog odbora Evropskog centra Gradu Beogradu – Sekretarijatu za kulturu,
Ivani Avžner, JP ”Beogradska tvrđava”, Ivani Lučić Todosić, za realizaciju rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu i Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću i Branku Paviću za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu.

Reč je o projektu kojim se pomeraju granice u oblasti rekonstrukcije i revitalizacije visoko vrednog graditeljskog nasleđa. Prostorne vrednosti ovakvih koncepata deo su šire slike o životu grada na rekama čiji su ostaci fizičke strukture retki ili se ne vide ni u približno dovoljnoj meri s obzirom na njegovu realnu starost. U tom smislu Nebojšina kula je retka i poželjna prilika za realizaciju širih ideja o potencijalima arhitekture u uslovima, ne samo njene njene, disperzne svakodnevice.

NAGRADA ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Peteru Gabrijelčiču i Viktoru Markelju, za projekat Mosta na Adi u Beogradu, realizovanog 2011. godine.

Pojava pilona novog mosta promenila je vedutu Beograda, a njegova realna veličina i dizajn kojim učestvuje u stvaranju ove promenjene slike doprineli su da na širem planu kulture urbanog života stvorimo svest o vremenu u kojem se nalazimo kao i o vremenu koje dolazi. I ne ulazeći u analizu simboličkih vrednosti koju u osnovi ovaj infrastrukturni objekat poseduje apriori, u arhitekturi fizičke gradske strukture od sada imamo reper čija je dinamičnost percepcije u odnosu na poziciju posmatrača (ali i u odnosu doba dana i vremenske prilike) skoro bergerovskog (Džon Berger) tipa.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...