INFONET-468X60-BANNER

BINA 2012-Dodela nagrade DAB za arhitektonski događaj 2011. godine

26.04.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Juče su u galeriji O3one dodeljene nagrade Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj 2011. godine, kao i specijalna priznanja za arhitektonska rešenja u protekloj godini.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Lagrota.int timu, Saši Đumiću, Draganu Tesliću i Mladenu Hrvanoviću za vremenski period rekonstrukcije hotela ” Metropol” u Beogradu, kada je cela građevina bila prekrivena belim impregniranim platnom.

Malo je situacija u kojima je pojavnost arhitekture, i to u svom apstraktnom modelu, izazvala reakcije profesionalne javnosti kao stanje rekonstrukcije Hotela Metropol u Beogradu. Reč je o vremenskom periodu u kojem je utilitarnost belog inpregniranog platna kojim je ceo objekat bio obmotan, stvorila utisak čistog i savremenog izraza uprkos, ili baš zbog, efemernosti i nepretencioznosti namere koja stoji iza ovog likovnog zahvata. Asocijacije na japansku arhitekturu metropola većih od Beograda (SAANA Architects, MOMA, New York), kao i na čuvene umetničke koncepte koji pokreću pitanja formalnog sadržaja (Christo & Jeanne-Claude, Reihstag, Berlin) samo su doprinele da ovaj predlog dobije široku podršku.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Spasoju Kruniću za izložbu pod nazivom “ Uvećanje- crteži“ u Galeriji “Ozon“ u Beogradu.

Arhitekti se retko odlučuju da tumačeći svoj rad izlože javnosti postupak kojim su ostvarivali svoje ideje. Da li je reč o osećaju da je distanca u odnosu na sopstveni arhitektonski proizvod neophodna ili su kriterijumi koji se tom prilikom postavljaju i suviše kompleksni za razumevanje situaciju u kojoj se introspekcija odvija... no, u odnosu na izložbu pod nazivom Uvećanje arhitekte Spasoja Krunića, imali smo priliku da uživamo po dva osnova. Reč je o izložbi visoke likovne stilizacije i njenom sadržaju koji je neodoljiv i uzbudljiv za svakog ko voli arhitekturu.

PRIZNANJE ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Evropskom centru za vizantijske i postvizantijske spomenike- EKBMM, Solun. Nagradu će primiti u ime Evropskog centra gospodin prof. Nikos Dias i direktor EKBMN-a, a sa njim je i došla gospođa Anastasija Turta koja je predsednik Upravnog odbora Evropskog centra Gradu Beogradu – Sekretarijatu za kulturu,
Ivani Avžner, JP ”Beogradska tvrđava”, Ivani Lučić Todosić, za realizaciju rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu i Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću i Branku Paviću za projekat rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu.

Reč je o projektu kojim se pomeraju granice u oblasti rekonstrukcije i revitalizacije visoko vrednog graditeljskog nasleđa. Prostorne vrednosti ovakvih koncepata deo su šire slike o životu grada na rekama čiji su ostaci fizičke strukture retki ili se ne vide ni u približno dovoljnoj meri s obzirom na njegovu realnu starost. U tom smislu Nebojšina kula je retka i poželjna prilika za realizaciju širih ideja o potencijalima arhitekture u uslovima, ne samo njene njene, disperzne svakodnevice.

NAGRADA ZA “ARHITEKTONSKI DOGAĐAJ GODINE” 2011. dodeljuje se Peteru Gabrijelčiču i Viktoru Markelju, za projekat Mosta na Adi u Beogradu, realizovanog 2011. godine.

Pojava pilona novog mosta promenila je vedutu Beograda, a njegova realna veličina i dizajn kojim učestvuje u stvaranju ove promenjene slike doprineli su da na širem planu kulture urbanog života stvorimo svest o vremenu u kojem se nalazimo kao i o vremenu koje dolazi. I ne ulazeći u analizu simboličkih vrednosti koju u osnovi ovaj infrastrukturni objekat poseduje apriori, u arhitekturi fizičke gradske strukture od sada imamo reper čija je dinamičnost percepcije u odnosu na poziciju posmatrača (ali i u odnosu doba dana i vremenske prilike) skoro bergerovskog (Džon Berger) tipa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;