INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Potpisani ugovori za izgradnju dva biogas postrojenja - Vrednost projekta 13 miliona evra

19.04.2012. | E-kapija

U prisustvu pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine Radoslava Strikovića, danas je u Vladi Vojvodine potpisan ugovor za izgradnju dva biogas postrojenja čija je projektovana investiciona vrednost preko 13 miliona evra.

Jedno postrojenje biće izgrađeno u Banatskoj Subotici, a drugo u Morinu. Investitor u oba biogas postrojenja je "Enviro pass" sa Kipra.

Ugovor su potpisali direktori "Pigfarma" iz Banatske Subotice Ozren Bolić, "Essentico" Kula - farma u Mokrinu, a u ime investitora "Enviro pass Cyprus", odnosno Srbije, generalni menadžer mr Kristijan Hermerka. Isporučilac tehnologije i kompletne opreme je PPM Energie GmbH Nemačka. Biogas postrojenja imaće pojedinačnu instalisanu snagu od oko 999 kW, a koristiće mešanu energetsku sirovinu osoku sa farmi, klanični otpad i otpadnu sirovinu bio porekla.

Opširnije o projektu govorio je mr Kristijan Hermerka, koji je naglasio da je zakonski okvir za investiranje u našoj zemlji dobar, što je veoma bitno za investitore. Takođe je naglasio da je izgradnja fabrika na biogas veoma dobar posao, zato što se teži obnovljivim izvorima energije kao što su biogas, biomasa ili biodizel. Kazao je i da su u pregovorima sa NIS-om za izgradnju fabrike na biodizel u Novom Sadu.

Za proizvodnju biodizela trebaće mnogo uljane repice i suncokreta koji se ovde proizvode, što je ekonomski dobro za Vladu i stanovništvo, objasnio je mr Hermerka i dodao da će, pored upošljavanja stanovništva u proizvodnji, u izgradnji fabrika učestvovati i domaće kompanije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;