"Victoria Group" dobila 10 miliona evra od EBRD

13.03.2012. | E-kapija

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je juče da je poljoprivrednoj kompaniji iz Srbije "Victoria Group" dala kredit od 10 miliona evra za instalaciju dva kotla na biomasu u pogonima za mlevenje uljarica.

EBRD kaže da tom kreditnom linijom vodećoj poljoprivrednoj kompaniji u Srbiji nastavlja da promoviše rešenja za projekte energetske održivosti u poljoprivrednom sektoru.

Precizira se da će novi bojleri na biomasu biti u peduzeću za proizvodnju soje "Sojaprotein" i proizvođaču jestivog ulja "Victoria oil".

Procenjuje se da će taj projekat pomoći "Victoria" grupi da smanji potrošnju fosilnih goriva za 20.000 tona godišnje, što će rezultirati značajnom uštedom od 5,8 miliona evra, navodi EBRD.

Novi kotlovi će pomoći da se smanji emisija ugljen-dioksida te kompanije za, po sadašnjoj proceni, 58.000 tona godišnje.

Korišćenje poljoprivrednog otpada i nus-proizvoda za proizvodnju toplote i električne energije može da obezbedi dugoročnu održivu korist kompaniji i okolini.

Kredit "Victoria" grupi će biti četvrti iz EBRD Okvira za finansiranje održivih projekata u poljoprivredi (EBRD's Agribusiness Sustainable Investment Facility - ASIF), pokrenutog početkom 2011. Program ima vrednost 50 miliona evra.

Od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je plasirala oko 3 milijarde evra u razne sektore sa ukupnom vrednošću od preko 6 milijardi evra.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...