INFONET-468X60-BANNER

Revitalizacija 18 toplana

31.01.2012. | Tanjug

Počela je realizacija četvrte faze modernizacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji, ukupne vrednosti 66,3 miliona evra, u okviru koje će biti revitalizovano 18 toplana u naredne četiri godine.

Ove radove juče su označili ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić.

Naime, program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji odvija se kroz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije, a realizuju ga nemačka KfW razvojna banka i Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Toplane u Srbiji čiji će proizvodni i distributivni sistemi biti modernizovani u okviru tog programa obezbediće bolje, efikasnije i ekonomičnije grejanje koje će se naplaćivati prema potrošenoj količini toplotne energije.
 
Potrošači će imati mogućnost da sami regulišu svoju potrošnju, a time i svoj račun za grejanje.
 
Mas je istakao da su sredstva dodeljena Srbiji po veoma povoljnim uslovima, sa rokom otplate od 12 godina, fiksnom kamatom od 2,5 odsto i grejs periodom od četiri godine.
 
Mas je objasnio da je za ovu fazu Nemačka izdvojila 45 mililona evra kredita, dva miliona evra donacije, da je Evropski fond za zapadni Balkan takodje izdvojio dva miliona evra donacije i da je Nemačka otpisala Srbiji dug od 9,25 miliona evra pod uslovom da se ta sredstva ulože u unapređenje energetske efikasnosti.
 
Ostatak od ukupno predviđene sume od 66,3 miliona evra obezbeđuje Srbija. Mrkonjić se zahvalio Nemačkoj i EU na pomoći u unapređenju rada energetskih objekata u našoj zemlji.

U prethodne tri faze programa ukupne vrednosti 45,2 miliona evra, revitalizovano je osam toplana u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu i Pirotu.
 
Zahvaljujući modernizaciji sistema daljinskog grejanja koristi će imati skoro milion potrošača u Srbiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;