SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beogradske elektrane će proizvoditi i rashladnu energiju u novom postrojenju kod Nacionalnog stadiona

02.06.2023. | eKapija

Za područje PPPP Nacionalni stadion JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja. Vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara.

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion (Foto: Ministarstvo-finansija)

U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks veća je od 5ha.

Budući kompleks toplotnog izvora treba da podmiruje potrebe objekata u okviru plana, a posebno EXPO centra, kao i objekata koji će tek biti definisani budućom urbanističko planskom dokumentacijom od obilaznice (u delu od Ostružničkog mosta do naselja Surčin) do blokova 71 i 72 na Novom Beogradu, navodi eKapija.

- Imajući u vidu potrebe sadržaja u okviru PPPPN Nacionalni stadion, pretpostavljene potrebe područja od obilaznice do blokova 71 i 72 Novi Beograd, potrebe internog snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE, potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone, kao i mogućnosti i potrebe u okviru projekta izgradnje vangradskog toplovoda, potrebno je ispitati sva varijantna rešenja tehnologija i postrojenja za proizvodnju toplotne, rashladne i električne energije, kao i za njihovu faznu dogradnju u skladu sa realizacijom urbanizacije tog područja - piše u tehničkoj dokumentaciji.

Beogradske elektrane bi ovde, kako navode, imale priliku za početak nove usluge, proizvodnje i distribucije rashladne energije, što je jedan od ciljeva u strategiji razvoja ovog preduzeća, kao mogućnosti najrazvijenijih daljinskih sistema u Evropi i svetu.

Toplana Surčin polje je novoplanirano postrojenje. U toplani treba da bude instalisano kogeneracijsko/trigeneracijsko postrojenje za proizvodnju toplotne/rashladne/električne energije nominalnog ukupnog kapaciteta respektivno do 10MWt/10MWt/10MWe prevashodno za potrebe novoplaniranog EXPO centra, interne potrebe snabdevanja električnom energijom objekata SDG JKP BE i potrebe za toplotnom energijom kompleksa TO Novi Beograd van grejne sezone, navodi eKapija.

Novoprojektovanim rešenjima u varijantnim rešenjima u generalnom projektu treba predvideti sledeće mogućnosti, bazirane na prirodnom gasu kao osnovnom pogonskom energentu:

  • Kogenerativno postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije;
  • Trigenerativno postrojenje za proizvodnju toplotne, električne i rashladne energije u kompersorskom ciklusu;
  • Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u apsorpcionoj rashladnoj mašini koja koristi proizvedenu toplotnu energiju;
  • Proizvodnja toplotne, električne i rashladne energije u rashladnoj mašini sa tečnom binarnom mešavinom (voda+so) koja koristi proizvedenu toplotnu energiju;
  • U svim varijantnama predvideti rezervoare za akumulaciju toplotne i rashladne energije za podmirivanje pikova potrošnje.

Projektom je potrebno uraditi analizu profitabilnosti varijatntih rešenja.

Rok za prijavu na tender je 21. jun.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;