INFONET-468X60-BANNER

Beška će nas koštati 50 miliona više

30.12.2011. | R. Dautović | Dnevnik

Uprkos tome što je ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić još pre neki dan najavio da će se do kraja godine znati koliko će koštati izgradnja novog mosta preko Dunava kod Beške, cena je još uvek nepoznanica, iako 2011. ističe.
 
Na pitanje novinara dnevnog lista Dnevnik upućeno JP Putevi Srbije da li su izračunati ukupni troškovi izgradnje odgovora nema – juče kažu: kraj je godine pa su u gužvi i još ne mogu da otkriju konačnu cenu mosta, pravdajući se da komisija još radi na utvrđivanju obaveza prema izvođaču radova.
 
Još prilikom puštanja mosta u saobraćaj  3. oktobra, ministar Mrkonjić i direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak dali su naslutiti da će cena izgradnje biti veća od sume od oko 37 miliona evra, ugovorene 2006, jer su bila neophodna dodatna istraživanja i sanacija klizišta, ali koliko, ostavljeno je javnosti da kalkuliše. Najpre se pričalo da investitor nudi 52 miliona evra, a izvođači traže 83 miliona. Do sada je isplaćeno 43 miliona, šest miliona više od ugovorene sume. Koliko će se još morati doplatiti niko živ ne zna, a po najnovijim informacijama, Alpina traži čak 105 miliona evra, dok se realna vrednost, navodno, kreće oko 80 miliona. Kako stvari stoje, sva je prilika da će most biti pedesetak miliona evra skuplji nego što je prvobitno planirano.
 
Stručnjaci kažu da je uopšte bilo pogrešno to što je država izvođaču radova, austrijsko-nemačkom konzorcijumu Alpina–Dilinger, poverila i projektovanje i izgradnju. Upravo ministar Mrkonjić kaže da se na osnovu idejnog projekta ne može precizirati ukupna vrednost radova jer se ona od idejnog do glavnog projekta može povećati desetak procenata. Kada se uradi i izvođački projekat, još uvek je dozvoljeno odstupanje za nepredviđene radove oko 3%. Međutim, ovde se nagađa da bi cena mogla biti više nego duplirana. Stručnjaci upozoravaju na to da svi dodatni radovi koje su izvođaču odobrili nadzor i investitor moraju i da se plate, inače preti arbitraža.
 
Koliko god bilo teško i neprijatno, cena se mora obznaniti i obrazložiti zašto most košta toliko mnogo, čijom krivicom su probijeni rokovi i da li ima osnova da se naplate penali za ogromno kašnjenje u izgradnji. Jeste divno to što smo, konačno, dobili grandiozan novi most, blizanac, ali građanima nije svejedno koliko će morati da caluju za njega.

Loš model ugovaranja
 
Pošto idejni projekat nikada nije dovoljan da bi se precizirala ukupna vrednost radova, ministar Mrkonjić kaže da je u Ministarstvu čvrsto odlučeno da se ubuduće poslovi ne ugovaraju dok god nema glavnog projekta (a zaboravio je da je isto urađeno i sa Žeželjevim mostom u Novom Sadu). Takozvani žuti fidik (pomoćna varijanta na tenderu) na temelju kojeg se ugovarala Beška, pokazao se kao loš model za tako veliki projekat, zbog čega se može očekivati velika razlika u ceni.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;