PRIJAVA-468X60-BANNER

Projekat prečišćavanja otpadnih voda u Bačkoj Topoli

14.12.2011. | E-kapija

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši prisustvovao je prekjuče (12. decembar) sednici Opštinskog veća u Bačkoj Topoli, na kojoj su nemački stručnjaci predstavili projekat prečišćavanja otpadnih voda, a razmatrana je i mogućnost izgradnje postrojenja u ovoj lokalnoj samoupravi.

Ideja o izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda usledila je nakon studijske posete nemačkom gradu Ulmu u martu ove godine, kada je predsednik Egereši predvodio delegaciju od tridesetak predstavnika vojvođanskih lokalnih samoprava kako bi se upoznali sa najsavremenijom tehnologijom u ovoj oblasti.

Predsednik Egereši je istakao da je prekjučerašnja prezentacija i zainteresovanost nemačkih stručnjaka za izgradnju postrojenja u Vojvodini još jedan u nizu rezultata dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa Vojvodine i Baden-Virtemberga i dodao da je veoma važno stvoriti uslove za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

"S obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, ukoliko odlučimo da prihvatimo ovakav jedan projekat, biće nam neophodna sredstva iz evropskih fondova, ali i podrška nemačkih investitora, stoga bi naš zajednički zadatak trebao da bude, pre svega, lobiranje kako bismo stvorili uslove za realizaciju ovakvog projekta", istakao je Egereši i dodao da je problem prečišćavanja otpadnih voda veliko pitanje za Bačku Topolu, ali i za celu Vojvodinu.

Predsednik Opštine Bačka Topola, Babi Atila istakao je da ova lokalna samouprava nema prečistač otpadnih voda, te da je pored ekološkog aspekta koji je jako važan, izgradnja ovakvog postrojenja bitna i sa finansijskog aspekta, jer Bačka Topola plaća velike naknade zbog izlivanja otpadnih voda.

Članovima opštinskog veća o tehnologiji prečišćavanja otpadnih voda govorili su koordinator projekta Blue Danube Han Štajnle i ekspert u ovoj oblasti Mihael Dreksler koji je radio na izgradnji jednog od najsavremenijih i najkompleksnijih postrojenja, a koji je i delegacija AP Vojvodine imala priliku da vidi u martu ove godine u Ulmu.

Prema njihovim rečima, ovo postrojenje koje sadrži i naučno istraživački centar, radi na principu izdvajanja sumpora, fosfora, ugljenika, hormona i medicinskih ostataka iz vode, te dostiže stepen čistoće pitke vode pre njenog izlivanja. Štajnle je posebno istakao da je projekat izgradnje ovakvih postrojenja u Nemačkoj podržan od strane Saveznog ministarstva za razvoj i Vlade Baden Virtemberga, a sa ciljem da se ovakav standard prečišćavanja otpadnih voda prenese i na zemlje Dunavskog regiona i Jugoistočne Evrope.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ACO1-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;