IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Srbija ulaže 3,2 milijarde evra u kanalizacioni sistem i postrojenja za preradu vode

31.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U planu je izgradnja 5.000 kilometara kanalizacione mreže i 159 postrojenja za preradu otpadnih voda u okviru projekta "Čista Srbija". Ovaj plan obuhvata 73 jedinice lokalne samouprave, kako je za RTS izjavio Dušan Radonjić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prerada vode

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Projekat, čija je vrednost procenjena na 3,2 milijarde evra, finansira se iz kineskog kredita. Trenutno je u toku prva faza projekta koja se odvija na 14 lokacija, uključujući izgradnju 680 kilometara kanalizacione mreže i 25 postrojenja za preradu otpadnih voda. Radonjić je naveo da je izgrađeno 60% planirane kanalizacione mreže, dok su postrojenja još u fazi projektovanja, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Prema njegovim rečima, druga faza projekta uključuje izgradnju 9 postrojenja za preradu otpadnih voda u 9 jedinica lokalne samouprave, a za ovo se čeka druga tranša kineskog kredita.

Pored ovog projekta, Radonjić je istakao i projekat "Veliko selo" koji podrazumeva izgradnju centralnog gradskog prečistača otpadnih voda u Beogradu. Njegov kapacitet će moći da zadovolji potebe 1,5 miliona stanovnika. Prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju centralnog gradskog kolektora, a početak radova se očekuje u drugoj polovini godine.

Radonjić je takođe pomenuo saradnju sa Nemačkom razvojnom bankom zahvaljujući kojoj je nedavno izgrađeno moderno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vranju, a u planu je izgradnja još četiri postrojenja u Požarеvcu, Trstеniku, Jagodini i Pirotu.

Kao odgovor na pitanje o industrijskim otpadnim vodama, Radonjić je naglasio važnost usklađivanja industrije sa ekološkim standardima, uključujući obavezu postavljanja postrojenja za tretman otpadnih voda unutar industrijskih kompleksa do kraja 2025. godine.

Istakao je da ovim planovima ministarstvo želi da nadoknadi decenije zaostatka, suočavajući se sa izazovima kao što su kapaciteti domaće građevinske industrije, nedostatak stručnog kadra i podizanje svesti o važnosti ovih pitanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;