INFONET-468X60-BANNER

Rezultati godišnje studije kompanije Mercer

30.11.2011. | Economy

Od 221 grada, obuhvaćenog godišnjom studijom međunarodne kompanije Mercer, kvalitet života, treću godinu zaredom, najviši je u Beču, a najniži u Bagdadu, dok je Beograd zauzeo 136. mesto.

Na listi na kojoj su gradovi prvi put ove godine rangirani po bezbednosti, prvi je Luksemburg, a Beograd je 127, dok je Bagdad i na ovoj listi poslednji. Najbezbedniji grad u regionu je Ljubljana - na 30. mestu, Zagreb je 75, a Sarajevo deli 127. poziciju sa Beogradom.

Osim Beča, koji prvo mesto u kvalitetu života zaslužuje na osnovu odlične infrastrukture, bezbednih ulica i dobre državne zdravstvene službe, u samom vrhu liste gradova u kojima se najbolje živi su i Cirih, Ouklend, Minhen, Vankuver i Dizeldorf, javio je Reuters.

Pri rangiranju gradova po kvalitetu života u obzir se uzima 39 kriterijuma, među kojima su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje, higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga. Cilj istraživanja je da pomogne vladama i multinacionalnim kompanijama da pravično kompenzuju svoje zaposlene kada ih šalju na službene poslove u inostranstvo.

 

Od gradova u regionu po kvalitetu života najbolje je rangirana Budimpešta, na 73. mestu, dok je Ljubljana 75, Zagreb 98, a Sarajevo 155.

Na sajtu kompanije Mercer navodi se da zapadna Evropa i dalje uživa najviši kvalitet života u poređenju sa drugim regionima u svetu, dok se u istočnoj Evropi i dalje živi za klasu lošije, iako pojedini gradovi, među kojima su Prag, Budimpešta i Ljubljana, neprestano poboljšavaju svoju poziciju.

Najbezbedniji gradovi na svetu su, pored Luksemburga, Bern, Helsinki, Cirih i Beč, a rangiranje je sprovedeno prema kriterijumima kao što su nivo kriminaliteta, efikasnost snaga bezbednosti i međunarodni odnosi zemlje. Tokio je na 31. mestu, Berlin 36, Dubai 39, i Prag na 47. mestu. Lična bezbednost je ocenjivana prema unutrašnjoj stabilnosti, nivou kriminala, primeni zakona, efikasnosti i međunarodnim odnosima zemlje domaćina.

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;