INFONET-468X60-BANNER

Planum će, najverovatnije, dobiti posao u Angoli

16.11.2011. | M. Avakumović | Politika

Preduzeće Planum i još nekoliko domaćih kompanija, koje bi ga pratile, imaju veoma izglednu šansu da im država Angola poveri poslove vredne više od milijardu dolara. Radi se o izgradnji vojne bolnice, fabrike namenske industrije i rekonstrukciji vojne baze, koju je Planum sagradio pre 25 godina.

"Pre mesec dana, tokom posete ministra Dragana Šutanovca toj zemlji, potpisan je sporazum. Njihova tehnička ekipa je pre nekoliko dana stigla u Srbiju da utvrdi šta od svega o čemu je razgovarano može da poveri našim firmama. Planirano je da vojni ministar Angole u decembru dođe u Srbiju kada bi bili potpisani ugovori", kaže u razgovoru za dnevni list Politika Ratomir Todorović, direktor Planuma.

On objašnjava da bi Jugoimport SDPR i Planum bili nosioci posla. "Njihova želja je da sve ide preko Planumove firme registrovane u Angoli. Ona tamo uspešno posluje više od deset godina i trenutno gradi puteve u unutrašnjosti te zemlje", navodi Todorović.

Budući da se Planum bavi niskogradnjom, visokogradnja bi bila poverena preduzeću Ratko Mitrović i još nekim građevinskim firmama i preduzećima specijalizovanim za namensku industriju.

Todorović kaže se ovaj angažman nije desio preko noći i da je Planum o ovom poslu pregovarao duže od godinu dana. "Angolsko tržište je u ekspanziji. Tamo su u velikim broju došle kompanije iz Brazila, Portugalije, Kine... Ali, naše firme su nedovoljno uključene. Smatrali smo da treba iskoristiti ovu šansu", naglašava Todorović napominjući da sve neće ići glatko, jer nijedna banka u našoj zemlji nije spremna da pruži garancije građevincima. Zato su pozvali državu da se uključi i stane iza njih.

"Pošto u svojoj zemlji ne možemo da dođemo do većeg obima posla zbog stranih firmi, koje nude damping cene, mi moramo da tražimo posao u inostranstvu", rekao je Todorović.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;