SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U.S. Steel Srbija možda zaustavlja obe peći

02.11.2011. | J. Ilić | Večernje novosti

Sa konferencije o proizvodnji čelika u Americi stižu vesti o stavljanju obe visoke peći američke čeličane U.S. Steel Srbija (Ju Es Stil) na tihi hod ili otpuštanje radnika. Džon P. Surma (John P. Surma), predsednik korporacije U.S. Steel saopštio je u Pitsburgu da kompanija procenjuje mere koje bi mogle da umanje troškove i gubitke u lošoj poslovnoj godini.

Železara radi znatno ispod svojih kapaciteta, jedna peć stoji, a možda i druga bude zagašena. Na mračne prognoze američkih eksperata, nema još odgvora menadžmenta kompanije.

"Rezultati U.S. Steel Srbija i dalje su odraz teške ekonomske situacije u Evropi, naročito u južnoj Evropi", rekao je za dnevni list Večernje novosti direktor za komunikacije Nemanja Brković. "U.S. Steel nastavlja da se suočava sa brojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama. Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu 2011, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine.

Ni u sindikatima kompanije su odbili da komentarišu naslove iz medija dok ne dobiju zvanične informacije od uprave.

Amerikanci moraju da zavrnu slavine gde god mogu zbog ogromnih gubitaka koji su prošle godine bili oko 15 milijardi dinara. Oko 5.400 radnika ovih dana iščekuje kako će prelomiti gazde u SAD-u, a od te odluke zavisi ne samo njihova već i sudbina čitavog grada koji živi onako kako diktira najveći srpski izvoznik.

Zaustavljanje železare imalo bi katastrofalne posledice po finansijsku sliku Smedereva. To ne bi bilo prvi put da se proizvodnja obustavi. Obe peći mirovale su i početkom 2009. godine. Tada je uvedena četvorodnevna radna nedelja, a oko 1.000 radnika, koji su bili angažovani kao treća lica, ostalo je bez posla. Posao u građevinarstvu, kao i promet u trgovinama bio je prepolovljen. Zbog manjeg priliva poreza na zarade iz železare kojima se puni četvrtina budžeta, grad je izgubio 200 miliona dinara.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;