INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinska industrija u BiH mogla bi stati zbog nestašice sirovina

21.03.2022. | Nezavisne novine

Bosna i Hercegovina suočava se sa nestašicom širokog spektra sirovina za građevinarstvo, kao i rastom cena zbog krize u Ukrajini. Nestašica repromaterijala mogla bi da dovede do kolapsa građevinarstva u BiH.

Građevinarstvo - ilustracija

Građevinarstvo - ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako prenose svetski mediji, zbog sankcija protiv Rusije, u Nemačkoj je prisutnija nestašica eksera i šrafova na građevinama, a građevinarima veliki problem predstavljaju i rastuće cene. Kako su ranije naveli u Udruženju nemačke građevinske industrije, ne može se više predvideti da li će biti dovoljno materijala za sve građevinske radove u Nemačkoj.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, za Nezavisne novine rekao je da je poskupljenje građevinskog materijala počelo s početkom 2021. i potrajalo je tokom cele godine.

Istakao je da je trend poskupljenja i nestašice u velikoj meri usporio rast građevinskog sektora, ali je kontinuirano snabdevanje u proteklih nekoliko meseci bilo obezbeđeno. U prethodnih nekoliko dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, naročito gvožđa, koje je ujedno i vrlo teško nabaviti.

Dodao je da proizvođači građevinskog materijala kao jedan od osnovnih razloga navode povećanje troškova proizvodnje na koje utiče povećanje cena sirovina na tržištu.

Veliki rast cena beleži se i kod proizvoda čija je osnovna sirovina nafta i naftni derivati. Značajnog uvoza nije bilo usled ratnih dešavanja u Ukrajini, jer su isporuke čelika ka Evropi onemogućene i vodeće evropske ekonomije akumuliraju zalihe kako bi obezbedile stabilnost sektora.

Istakao je da je poskupljenje uporedo praćeno nestašicom građevinskog materijala, a realno je očekivati u budućem periodu da će se ovakvo stanje nastaviti sve dok ne dođe do konačne stabilizacije tržišta.

Borko Đurić, direktor građevinskog preduzeća Krajina, ističe da je najveći problem nabavka građevinskog čelika. Njega gotovo niko i ne prodaje, jer nema ni uvoza, ni proizvodnje. On smatra da bi građevinska industrija mogla stati ako nestašica potraje.

- Većina poluproizvoda i sirovina za izvlačenje građevinskog čelika nabavljana je iz Ukrajine i Rusije - rekao je Đurić.

Nefair Pobrić, vlasnik i direktor kompanije PO-NE koja se bavi proizvodnjom eksera i šrafova, potvrđuje da postoji nestašica repromaterijala koji se ne proizvode u BiH, a da su cene sirovina veće i do 85 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;