INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dotrajale instalacije za vodu i struju

25.10.2011. | E.V.N. | Večernje novosti

Oko 42% stanova i kuća u Srbiji zrelo je za zamenu dotrajalih instalacija za vodu i struju. Procene pokazuju da bi ove adaptacije ukupno koštale oko pet milijardi evra. Finansiranje ovih radova idu na teret domaćinstava. Vodovodi i elektrodistribucije u Srbiji su nadležni samo do vodomera i električnog brojila - a mnogi od njih teško menjaju i stare delove mreže za koju su odgovorni.

Građevinari ocenjuju da elektro i vodovodne instalacije u stambenim i poslovnim jedinicama treba menjati na svakih 25 godina korišćenja. Ove radove treba izvesti u bar 1,4 miliona stambenih jedinica od ukupno 3,3 miliona Srbiji. Jer, neispravne vodovodne cevi povećavaju račune za vodu, a dotrajale električne instalacije često dovode do požara.

Inženjeri jednog beogradskog preduzeća za adaptacije objasnili su novinaru Večernjih novosti da plastične cevi, kolena i ventili za kupatilo koštaju oko 150 evra, a da se cena elektromaterijala obračunava oko pet evra po utičnici. Sa radom majstora, u šta je uključeno i malterisanje, zamena instalacija u stanu od 60m2 može da košta od 1.000 do 2.000 evra. U drugim gradovima zemlje je slična situacija. U Nišu bi zamena instalacija koštala do 2.200 evra, procenjuje JP Nišstan.

Ove sume teško može da obezbedi prosečno domaćinstvo u Srbiji. Lokalne vlasti pravdaju se time da nemaju dovoljno sredstava, a vodovodi i elektrodistribucije nemaju nameru da finansiraju obnove privatnih poseda, već samo održavanje mreže i merača.

Prema rečima člana Gradskog veća Novog Sada zaduženog za finansije Živka Markovića, lokalna samouprava nema nadležnost nad kućnim instalacijama. "Iz budžeta grada finansiramo održavanje komunalne infrastrukture, sistem vodovoda i kanalizacije i toplane. S teškom mukom uspevamo da održavamo taj sistem. Za održavanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture godišnje se uloži par stotina miliona dinara", objašnjava Marković.

Međutim, trebalo bi zameniti i vodovodne cevi u mnogim gradovima. Prosečna starost vodovodne mreže, npr. u Novom Sadu je 30 godina, slično je i u Nišu, a najstarije vodovodne cevi nalaze se ispod centralnih delova Beograda, pa tako voda do stanovnika Vračara, Starog grada i Savskog venca prolazi cevovodom koji je star oko 80 godina.

U beogradskom vodovodu kažu da će tokom ove godine izdvojiti 1,47 milijardi dinara za održavanje vodovodne mreže. "Naš plan je da se godišnje menja oko 100km neuslovne i dotrajale vodovodne mreže", kažu u JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. "Ali u tome moraju da učestvuju i drugi izvođači, jer imamo kapacitete da zamenimo oko 50km mreže."

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;