INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Odšteta zbog zaustavljanja radova na Pelješkom mostu

17.10.2011. | Business hr

Konzorcijum građevinskih preduzeća u kome su Konstruktor inženjering, Viadukt i Hidroelektra, od hrvatskog javnog preduzeća Hrvatske ceste traži 50 miliona kuna (oko 6,7 miliona evra) kao odštetu zbog zaustavljanja radova na Pelješkom mostu, nezvanično je iz izvora u Hrvatskim cestama saznao portal Business.hr.

Te su kompanije, nakon potpisivanja ugovora o gradnji jednog od najosporavanijih građevinskih projekata u Hrvatskoj, počele sa pripremnim radovima na mestu gradnje mosta. Postavljena je fabrika betona i ostala prateća infrastruktura, kao i naselje za radnike. Sada su spremni da sudski zatraže od HC-a da im sve to plati, jer radovi zbog nedovoljnih finansija još nisu ni počeli uprkos stalnim uveravanjima čak i od najviših političkih instanci.

Iako je reč o uobičajenim tačkama ugovora kad su u pitanju građevinski radovi, koji se u građevinskoj terminologiji naziva "plaćeni zastoj radova", Mijat Stanić, predsednik Nezavisnog cestarskog sindikata, postavio je pitanje odgovornosti svih stranaka u tom manjkavom projektu. "Ako postoji minimum odgovornosti, onda su te tvrtke prije potpisivanja ugovora trebale od naručitelja radova zatražiti da im pokaže ima li osiguran novac za taj projekt", kaže Stanić za Business.hr.

Iz ovih građevinskih preduzeća nisu hteli da komentarišu, a iz HC-a službeni odgovor je da nisu primili tužbu konzorcija radi naknade štete zbog nezapočinjanja radova.

Početak radova na Pelješkom mostu još je pre šest godina otvorio Ivo Sanader. Procenjeno je da će koštati vrtoglavih 320 miliona eura dok je HC u četiri godine osigurao samo 420 miliona kuna (oko 56 miliona evra).

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;