INFONET-468X60-BANNER

Vraćanje prvobitnog izgleda Vršačkoj tvrđavi

14.10.2011. | E-kapija

Pri kraju je druga faza radova na rekonstrukciji Vršačke kule kojom je predviđeno uređenje glavnog utvrđenja i unutrašnjosti same kule. U potpunosti je rekonstruisana unutrašnjost kule, a nekada prazan prostor između zidina ponovo je dobio tri nivoa po ugledu na prvobitni izgled iz XV veka, navedeno je na opštinskom sajtu Vršca. Cilj ovih radova jeste vraćanje prvobitnog izgleda tvrđavi i dodavanje novih sadržaja.

"Ovo je najveći projekat rekonstrukcije na zaštiti materijalne kulturne baštine Vojvodine koji pokrajinska vlast sprovodi ove godine. Ovo je druga velika rekonstrukcija koji Pokrajina finansijski podržava posle utvrđenja u Baču. Zadovoljni smo kako radovi teku jer se već naziru konture budućeg izgleda", izjavio je prilikom obilaska pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Miloš Đurić.

"U dvorištu će biti letnja pozornica za razne kulturne manifestacije, pa sa pravom očekujemo da se ovaj objekat uključi u svakodnevni život grada i bude atrakcija u čitavom okruženju. Osim letenje pozornice, planirani su i drugi prateći sadržaji", reako je Đurić.

Sredstva za prvi fazu rekonstrukcije Vršačke kule obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Fondacija Hemofarm i opština Vršac, dok drugu fazu radova finansiraju opština Vršac i Pokrajina.

"Prva faza radova bila je vredna 20 miliona dinara, a isto toliko predviđeno je i za drugu fazu. Ovaj objekat značajno će obogatiti  turističku ponudu Vršca. Takođe, to nije samo utvrđenje, već i muzej koji će imati prodavnicu suvenira, letnju pozornicu, možda i neki ugostiteljski objekat, a sve to će zahtevati i neka nova radna mesta što je dodatna korist za građane Vršca", kazao je predsednik opštine Vršac Čedomir Živković dodajući da će opštinskim sredstvima biti uređeni prilazni putevi i parking mesta, kao i zaletište za paraglajdere.

Povezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;