INFONET-468X60-BANNER

Počela rekonstrukcija Starog mlina u Beogradu

21.09.2011. | D. M. | Politika

Obnovom glavnog zdanja iz 1902. godine, u Bulevaru vojvode Mišića počela je rekonstrukcija zgrade Starog mlina. Na kompleksu površine 80 ari nići će 25.000m2 hotelskog prostora, poslovna kula i garaže, a prvi gosti očekuju se 2013. godine. Investitor Soravia grupa sa partnerima Erste bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj uložiće u taj posao 55 miliona evra, kaže Bernhard Ebner, direktor Soravia grupe za Srbiju.

Stari mlin, zaštićen kao spomenik kulture, biće potpuno obnovljen, zadržaće autentične delove zgrade pod čiji krov će se useliti hotel sa četiri zvezdice. Soravia već mesecima razgovara sa poznatim hotelskim brendovima, tražeći onaj čija će pločica zasijati na novom objektu. "Još pregovaramo. Očekujem da ćemo do kraja godine znati ko će biti operater za novi hotel", kaže Ebner.

Početak gradnje prolongiran je nekoliko puta od 2009. godine, kada je Sekretarijat za urbanizam investitoru izdao sve potrebne dozvole.

"Kašnjenja su direktna posledica finansijske krize. Zato nas raduje da smo uprkos svim nedaćama uspeli da pokrenemo Stari mlin. Period do početka rekonstrukcije iskoristili smo da prilagodimo hotelske standarde turističkoj i poslovnoj klijenteli", naveo je Ebner u pisanom saopštenju za dnevni list Politika.

Obnova je više puta odlagana i zato što je godinama najveći problem ove atraktivne lokacije bila nerešena imovina.

Istorijat Starog mlina

Kao Prvo akcionarsko lebarsko udruženje za preradu hrane u Kraljevini Srbiji, parni mlin osnovan je 1901. godine. Sagrađen je godinu dana kasnije i bio je prvi mlin – akcionarsko društvo u Srbiji. Osim parnog pogona, imao je i dinamo mašine, a 1912. godine postao je prvi mlin u Srbiji koji je elektrifikovan. Između dva svetska rata, po obimu proizvodnje postao je jedan od najvećih i najvažnijih u Jugoslaviji.
Mlinom je nekada gazdovala Vračarska zadruga, u kojoj je većinski vlasnički udeo imala porodica Bogdana Veljkovića. Posle II svetskog rata nova vlast oduzela je zemljište i 18 objekata porodici Veljković. Nikada nije vraćena starim vlasnicima, a 1994. godine deo Starog parnog mlina, pod nejasnim okolnostima, izgoreo je u požaru. Godinu dana kasnije, opština Savski venac na čijoj teritoriji je mlin, daje lokaciju preduzeću Koling u zamenu za 800m2 stambenog prostora. Pre četiri godine planska komisija Skupštine grada prihvatila je urbanistički projekat Starog mlina, a Koling je izradio idejno rešenje, ali nikada nije započeo gradnju, jer je u međuvremenu prodao kompleks Soravia grupi.

Vezana vest:

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;