Dugoročno unapređenje sistema upravljanja otpadom u Srbiji

08.09.2011. | eKapija

U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, juče je pokrenuta kampanja "Zelena inicijativa" usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapređivanju sistema upravljanja otpadom u Srbiji. Projekat će dalje razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je danas Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze. Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiri regiona u Srbiji, na integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine. Takođe, biće uspostavljena tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva, a biće i povećano učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

USAID je obezbedio više od 250.000 dolara za šesnaestomesečnu kampanju "Zelene inicijative". Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 21.06.2021.
Pa zasto opstina koja nam je prodala placev...
Marko 20.06.2021.
Kako se prijaviti za stolariju?Gde?I sta je...
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...