SFSOPLATE-468X60-BANNER

Titan cementara Kosjerić dobila IPPC integrisanu dozvolu

26.07.2011. | EMportal

Titan cementara Kosjerić prva je kompanija u Srbiji koja je dobila integrisanu dozvolu - potvrdu o proizvodnji u skladu sa propisima o zaštiti okoline (IPPC), a do 2015. godine još 177 preduzeća dobiće taj dokument, izjavio je juče (25.7) ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić. On je na uručenju IPPC dozvole kompaniji Titan kazao da će u buduće svi novi objekti koji se otvaraju u Srbiji morati da imaju taj dokument.

"IPPC dozvola određuje uslove za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti proizvodnje u skladu sa najvišim dostignićima u oblasti zaštite životne sredine koji su u skladu sa standardima Evropske unije", kazao je Dulić. Naglasio i da IPPC dozvola dokazuje da su proizvodi firme koja ih poseduje konkurentni i mogu slobodno da putuju Evropom, jer imaju garanciju da je njihovo proizvodno okruženje sigurno i zaštićeno u granicama propisanim evropskim zakonima.

Prema rečima Dulića, izdavanje integrisanih dozvola je u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, a cementare su određene kao prvi subjekti koji su trebale da podnesu zahteve za taj dokument.

"U Srbiji se prvi put izdaje IPP dozvola i to čini važan korak ka procesu evropskih integracija", kazao je Dulić.

Direktor Titan cementare Miroslav Gligorijević rekao je da je ta kompanija ponosna što je prva u Srbiji dobila integrisanu dozvolu koja je potvrda da su ispunjeni standardi Srbije i EU i dokaz da društveno odgovorno posluje. Naveo je da je Titan od 2002. godine u lokalnu zajednicu uložio 10 miliona evra, a u zaštitu životne sredine 15 miliona evra.

Gligorijević je kazao da će Titan cementara nastaviti da unapređuje svoje poslovanje i odgovornost prema životnoj sredini kroz povećanje energetske efikasnosti, smanjenje upotrebe prirodnih resursa i korišćenje alternativnih goriva. "Zamena neobnovljivih, fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije dobijenim iz otpada sa ciljem daljeg smanjenja uticaja na životnu sredinu i očuvanje konkurentnosti na tržištu biće prioritet kompanije", rekao je.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER

MORAVACEM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;