IZOLACIJA-468X60-BANNER

Dulić: Reciklaža važna, počela da se isplaćuje

24.05.2011. | Tanjug

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da reciklažna industrija ima veliki značaj u Srbiji i da je počela da se isplaćuje na način kako se to dešava u svetskim okvirima.

- U reciklažnoj industriji trenutno je uposleno oko 7.000 ljudi, a cilj je da u zelenoj ekonomiji taj broj bude povećan za još 3.000 osoba. Naplatom eko taksi ostvarena je dobit oko milijardu dinara, a najavljena su i velika ulaganja u ovu oblast - naveo je Dulić u Vladi Srbije nakon sastanka sa predstavnicma reciklažne industrije u našoj zemlji.

Prema njegovom mišljenju, razgovori sa ljudima iz branše su veoma značajni za unapređenje rada Ministarstva.

- U Srbiji se i dalje odvaja premalo materijala za reciklažu. Moramo početi sa separacijom recikliranog otpada i namera je da bude otvoreno 30 reciklažnih dvorišta kako bi razvoj ove industrijske delatnosti bio unapređen - dodao je resorni ministar.

Dulić je naglasio da će otvaranjem reciklažnih dvorišta ogromna količina otpada (staklene flaše, papir, aluminijumske konzerve) biti prikupljane i obrađivane, što će i doprineti povećanju broja zaposlenih.

- Postoji odliv sekundarnih sirovina usled čega planiramo da uspostavimo "berzu", a sredstva će morati da budu uplaćivanja reciklerima prema dogovoru. Planirano je, takođe, i uvođenje ekoloških taksi na stara vozila - napomenuo je Dulić.

Vlasnik pančevačkog reciklažnog centra "Božić i sinovi" Jovica Božić složio se sa resornim ministrom da će najavljena organizacija posla u ovoj oblasti doprineti povećanju broja zaposlenih i precizirao da trenutno ima oko 400 registrovanih preduzeća za reciklažu.

Zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom je i generalni direktor fabrike kartona "Umka" Miloš Ljušić.

- Kapaciteti za preradu postoje, problem je obezbeđivanje dovoljne količine sirovina. Važno je da je zabeležen porast proizvodnje, odnosno prerade materijala. U Srbiji se preradi oko 180.000 tona starog papira i očekujemo da se u narednom periodu trend porasta nastavi - istakao je Ljušić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;