INFONET-468X60-BANNER

Treća međunarodna konferencija o nekretninama i arhitekturi "Blok" 2. i 3. juna 2011. u Beogradu

20.05.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Treća međunarodna konferencija "Blok" biće održana 2. i 3. juna 2011. godine u beogradskom "Zira" centru. Kako kažu organizatori, prošlogodišnja konferencija "Blok" je upamćena po velikoj posećenosti stručne javnosti, kao i po predavačima koji su istaknute i svetski priznate arhitekte.

Vesna Krizmanić, izvršna direktorka kompanije "Projmetal", najavila je da će ovogodišnja konferencija biti izuzetna prilika da se na jednom mestu okupe arhitekte i drugi stručnjaci iz oblasti projektovanja, izgradnje, nekretnina, i dizajna. Predstavila je ovogodišnji program "Blok" konferencije, koja kao i dve prethodne godine kao osnovni putokaz ima kvalitet u arhitekturi i gradnji, unapređenje lokalnog ambijenta kroz razmenu iskustava sa svetski priznantim arhitektama, i otvaranje i pokretanje tema bitnih za arhitektonsku struku.

Vesna Krizmanić, Kosta Gligorić i Dragana Mecanov

Fokus ovogodišnje konferencije je na izvođenju objekata, specifičnostima i interesantnim rešenjima, a osam predavača iz inostranstva predstaviće svoje projektne biroe i najuspešnije projekte kroz dva panela – "diskursi" i "prakse".

- Panel "diskursi" treće međunarodne konferencije "Blok" biće posvećen istraživanjima parametara u otvorenom polju diskursa o arhitekturi. U panelu "prakse" predstavnici najznačajnijih svetskih arhitekata, predstaviće svoje izvedene projekte, sa posebnim osvrtom na primenjena rešenja, specifičnosti i eventualne probleme sa kojima su se susretali tokom izvođenja – rekla je Vesna Krizmanić, izvršna direktorka kompanije "Projmetal".

Dragana Mecanov, urednica programa konferencije "Blok", predstavila je osam predavača, vrhunskih arhitekata iz inostranstva:

Eric Owen Moss iz Kalifornije jedan je od najznačajnijih predstavnika dekonstruktivizma u SAD. Ovo je Moss-ov prvi boravak u regionu, zbog čega zaslužuje veliku pažnju stručne javnosti. Njegovi ključni projekti koji su prepoznatljivi za najširu javnost su: muzej 21. veka u Permu u Rusiji, poslovna zgrada Beehive, Culver City, Kalifornija, poslovna zgrada Stealth, Kalifornija, instalacija na Venecijanskom bijenalu 2010. godine u paviljonu Austrije.

Sami Rintala iz Norveške odazvao se pozivu projektantskog tima "Herzog&Meuron" (koji su odabrali stotinu vrhunskih arhitekata iz celog sveta) i učestvovao u velikom projektu "Ordos 100" u Mongoliji, realizujući stambenu jedinicu na stubovima izdignutu od nivoa tla. Najprepoznatljiviji projekti su na granici instalacija, eksperimenata i savremene arhitekture: Boxhome u Norveškoj, Element House, instalacija u Južnoj Koreji, GRAPH, arhitektonski projekat smeštajne jedinice.

Projekti arhitekte Bjarne Mastenbroek iz Holandije su najširoj javnosti prepoznatljivi po svom atraktivnom i neobičnom dizajnu. On je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih i najorginalnijih arhitekata u Evropi. Ključni projekti su Villa Vals u Švajcarskoj, zgrada holandske ambasade u Adis Abebi, u saradnji sa Dirk van Gamerenom, koja je nagrađena prestižnom nagradom Aga Khan, Wolzak, Farmhouse, Holandija.

Hong Kong sa svojim visokim intezitetom razvoja, i poslovnim okruženjem zahtevnih klijenata, pokazao se kao sjajan inkubator inovacija, a arhitekta Alexander Lush predstaviće značajne projekte studija DLN – neke od najviših oblakodera na svetu: Citic Plaza u Hong Kongu, osma najviša zgrda na svetu, Grand Lisboa, takođe u Kini, poslovna zgrada u Kini - Kwun Tong 223 (visine 223 metra).

Wilfried Hackenbroich, jedan od najznačajnijih arhitekata u Evropi, region Srbije mu je jedno od interesovanja naučno istraživačkog rada, a za stručnu javnost je zanimljivo njegovo angažovanje u školi za arhitekturu i primenjenu umetnost BAUHAUS u Nemačkoj. Ključni projekti su Jeongok Kulturni centar u Južnoj Koreji, nagrađen na međunarodnom konkursu. Zatim The Traffic Clouds, samostalna izložba arhitektonske instalacije, kao i Haarwerk, avangardi pristup dizajnu enterijera.

Jedan od koncepata Treće međunarodne konferencije "Blok" je dolazak arhitekata poreklom iz Srbije, koji su realizovali veliki broj značajnih projekata i koji su ostvarili veliki uspeh u inostranstvu.

Aleksandar Zeljić, arhitekta u jednoj od najvećih kompanija za arhitektonsko projektovanje (zapošljava preko 2.500 arhitekata u biroima širom sveta) na konferenciji "Blok" prikazaće svoje projekte "Shangai Tower" - kada bude završen 2014. godine, to će biti druga najviša zgrada na svetu visine 632 metra. Aleksandar Zeljić će objasniti metodologiju projektovanja fasade. Njegovi projekti su i "XE Tower", projekat u Južnoj Koreji, BJ – CBD Tower u Kini.

Đorđe Dašić je jedan od vodećih arhitekata u Japanu. Ključni projekti su: Armani Casa u Japanu, Minami Hara u Japanu, zgrade Deutsche banke u Japanu, Indoneziji i drugim zemljama.

Bratislav Gaković, arhitekta iz Velike Britanije, koji je karijeru paralelno razvijao u Srbiji, a potom u gradovima u Engleskoj. Osnovao je autorski studio Architectural Alchemy. Najznačajniji projekti su Parkway Gate, The Jewel u Velikoj Britaniji i Westbridge No1 Tower, takođe u Velikoj Britaniji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;