INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pirot dobija dva bazena

14.02.2011. | Zoran Panić | Blic

Počela je izgradnja dugo najavljivanog zatvorenog bazena u Pirotu koji će se nalaziti u sklopu budućeg Sportskog centra “Senjak” na površini od 3.800 metara kvadratnih.

Na ovom kompleksu gradiće se dva bazena, jedan veličine 33 sa 25 metara i drugi za neplivače 12,5 sa osam metara, kao i ostali prateći sadržaji poput teretane, fitnes kluba, saune, spa-centra, solarijuma, nekoliko lokala i prostorija uprave.

Reč je o kapitalnom objektu čiju izgradnju finansiraju Vlada i lokalna samouprava. Opština Pirot i Ministarstvo omladine su obezbedili po 10 odsto, a ostatak sredstava će, po principu pola-pola, obezbediti Fond za razvoj i pirotska opština.

Tih 80 odsto kredita će po pola vraćati Vlada Srbije i opština pet godina sa grejs periodom od godinu dana. Izvođač radova je preduzeće “Putevi Užice”, a biće angažovani i podizvođači iz ovog kraja. Rok za izgradnju bazena je 23 meseca, a vrednost radova je oko četiri miliona evra. Projekat je uradio “Tigar Inkon”.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da su u toku zemljani radovi.

- Posle toga se taj prostor tamponira šljunkom i onda kreće sa izgradom konstrukcije bazena. Kompletna konstrukcija je od armiranog betona, a krovni nosač su čelične rešetke. Očekujemo da se do kraja ove godine objekat stavi pod krov. U 2012. godini bi se radile sve instalacije, ventilacija i grejanje.

U pregovorima smo sa izvođačem radova da planirani restoran ne bude deo celog kompleksa, a da se ta sredstva u iznosu od oko 40 miliona dinara iskoriste za uvođenje obnovljivih izvora energije kao što su geotermalna i energija sunca. Ovim vidovima energije dosta se štedi električne energije za zagrevanje vode i održavanje celog sistema. Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom radova i očekujemo da se oni sa lepim vremenom još više intenziviraju - kaže Kostić.

Odgovorni izvođač radova Aleksandar Lončar iz “Puteva Užice” kaže da se radovi odvijaju po planu.

- Imali smo doduše hladne dane i ovih dana krenuli smo aktivnije sa poslom. Ovde je trenutno angažovano šest kamiona, bager i utovarivač. Zemlju koju ovde iskopamo transportujemo na lokaciju udaljenu pet kilometara. Planiramo da za dvadesetak dana iskopamo temelj. Posle sledi nastavak radova na pošljunčavanju, tamponiranju i izradi temelja - kaže Lončar.

Direktor Sportskog centra Nenad Đorđević kaže da je izgradnja bazena od velike važnosti za grad koji ima puno sportista i veliki broj dece neplivača. Prema jednoj od anketa Sportskog centra oko 70 odsto dece iz osnovnih škola ne znaju da plivaju i sa velikim nestrpljenjem se čeka završetak bazena.

- Kada smo pre pet godina krenuli sa Božićnom školom sportova, oko 800 dece se izjasnilo za plivanje koja su svakog dana odlazila na niški “Čair”. Tako je bilo i ovog januara u vreme trajanja Božićne škole. Anketa među 4.000 učenika osnovnih škola je pokazala da oko 70 odsto osnovaca ne zna da pliva. U istoj anketi smo pitali i njihove roditelje da li je Pirotu potreban zatvoreni bazen i 97 odsto se izjasnilo “da”.

Dakle, bazen je potreban Pirotu i jedva čekamo da se on izgradi. Njegovom izgradnjom deca će u okviru nastave fizičkog vaspitanja u osnovnim školama imati plivanje, a ne kao dosad samo leti na Gradskom kupalištu, kada organizujemo besplatne škole plivanja. Od drugog razreda osnovne škole deca bi išla na plivanje i mislim da više ne bi bilo neplivača. To je jako važno i u borbi protiv utapanja dece, ali i otklanjanja deformiteta kičmenog stuba kod njih - kaže Đorđević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;