Pirot dobija dva bazena

14.02.2011. | Zoran Panić | Blic

Počela je izgradnja dugo najavljivanog zatvorenog bazena u Pirotu koji će se nalaziti u sklopu budućeg Sportskog centra “Senjak” na površini od 3.800 metara kvadratnih.

Na ovom kompleksu gradiće se dva bazena, jedan veličine 33 sa 25 metara i drugi za neplivače 12,5 sa osam metara, kao i ostali prateći sadržaji poput teretane, fitnes kluba, saune, spa-centra, solarijuma, nekoliko lokala i prostorija uprave.

Reč je o kapitalnom objektu čiju izgradnju finansiraju Vlada i lokalna samouprava. Opština Pirot i Ministarstvo omladine su obezbedili po 10 odsto, a ostatak sredstava će, po principu pola-pola, obezbediti Fond za razvoj i pirotska opština.

Tih 80 odsto kredita će po pola vraćati Vlada Srbije i opština pet godina sa grejs periodom od godinu dana. Izvođač radova je preduzeće “Putevi Užice”, a biće angažovani i podizvođači iz ovog kraja. Rok za izgradnju bazena je 23 meseca, a vrednost radova je oko četiri miliona evra. Projekat je uradio “Tigar Inkon”.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da su u toku zemljani radovi.

- Posle toga se taj prostor tamponira šljunkom i onda kreće sa izgradom konstrukcije bazena. Kompletna konstrukcija je od armiranog betona, a krovni nosač su čelične rešetke. Očekujemo da se do kraja ove godine objekat stavi pod krov. U 2012. godini bi se radile sve instalacije, ventilacija i grejanje.

U pregovorima smo sa izvođačem radova da planirani restoran ne bude deo celog kompleksa, a da se ta sredstva u iznosu od oko 40 miliona dinara iskoriste za uvođenje obnovljivih izvora energije kao što su geotermalna i energija sunca. Ovim vidovima energije dosta se štedi električne energije za zagrevanje vode i održavanje celog sistema. Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom radova i očekujemo da se oni sa lepim vremenom još više intenziviraju - kaže Kostić.

Odgovorni izvođač radova Aleksandar Lončar iz “Puteva Užice” kaže da se radovi odvijaju po planu.

- Imali smo doduše hladne dane i ovih dana krenuli smo aktivnije sa poslom. Ovde je trenutno angažovano šest kamiona, bager i utovarivač. Zemlju koju ovde iskopamo transportujemo na lokaciju udaljenu pet kilometara. Planiramo da za dvadesetak dana iskopamo temelj. Posle sledi nastavak radova na pošljunčavanju, tamponiranju i izradi temelja - kaže Lončar.

Direktor Sportskog centra Nenad Đorđević kaže da je izgradnja bazena od velike važnosti za grad koji ima puno sportista i veliki broj dece neplivača. Prema jednoj od anketa Sportskog centra oko 70 odsto dece iz osnovnih škola ne znaju da plivaju i sa velikim nestrpljenjem se čeka završetak bazena.

- Kada smo pre pet godina krenuli sa Božićnom školom sportova, oko 800 dece se izjasnilo za plivanje koja su svakog dana odlazila na niški “Čair”. Tako je bilo i ovog januara u vreme trajanja Božićne škole. Anketa među 4.000 učenika osnovnih škola je pokazala da oko 70 odsto osnovaca ne zna da pliva. U istoj anketi smo pitali i njihove roditelje da li je Pirotu potreban zatvoreni bazen i 97 odsto se izjasnilo “da”.

Dakle, bazen je potreban Pirotu i jedva čekamo da se on izgradi. Njegovom izgradnjom deca će u okviru nastave fizičkog vaspitanja u osnovnim školama imati plivanje, a ne kao dosad samo leti na Gradskom kupalištu, kada organizujemo besplatne škole plivanja. Od drugog razreda osnovne škole deca bi išla na plivanje i mislim da više ne bi bilo neplivača. To je jako važno i u borbi protiv utapanja dece, ali i otklanjanja deformiteta kičmenog stuba kod njih - kaže Đorđević.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !
novosadjanin 02.11.2020.
Gospodine Nenade, slazem se u celini Vaseg ...