"Radijator" i "Pompea" dobili 2,45 miliona evra subvencija

10.02.2011. | Beta

Ministarstvo ekonomije Srbije potpisalo je danas u Zrenjaninu ugovore sa zrenjaninskom kompanijom "Radijator" i italijanskom "Pompeom", koje će dobiti subvencije od ukupno 2,45 miliona evra za otvaranje oko 500 radnim mesta.

Ugovore sa investitorima koji će uložiti 7,5 miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta u Srbiji, a zauzvrat dobiti po 5.000 evra za svakog novozaposlenog, potpisao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Kompanija "Radijator" proširiće proizvodne kapacitete u Zrenjaninu, za šta će iz programa dodele bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, dobiti 955.000 evra za otvaranje 191 novog radnog mesta.

- Ta kompanija želi da zaposli još radnika i zato smo ovde da podržimo otvaranje novih radnih mesta, jer je stopa nezaposlenosti u Zrenjaninu kao i u celoj Srbiji jako visoka- kazao je Dinkić.

On je naveo da je kompanija "Radijator" u protekla četiri meseca primila 130 novih radnika za koje je konkurisalo 800 kandidata, a to samo pokazuje koliko postoji potreba za zapošljavanjem.

Dinkić je istakao da je odluka o dodeli sredstava za svako novo mesto doneta najpre zbog ljudi koji će dobiti posao, ali i zbog činjenice da će u Radijatoru i ove godine ponovo biti udvostručena proizvodnja.

Kompanija "Radijator", istakao je, očekuje prodaju proizvoda vrednu 20 miliona evra.

Investicionim projektom, vrednim 4,5 miliona evra, predviđa se rekonstrukcija dela postojeće livnice u Zrenjaninu, dogradnja proizvodne hale i ugradnja potpuno nove i jedinstvene linije za livenje u regionu.

To ulaganje omogućiće "Radijatoruu" da poveća izvoz i tržišnog učešća u Srbiji na preko 40% u izradi opreme za šathove.

Glavni proizvodi kompanije Radijator su poklopci za šahtove, kamini, ostali odlivci od sivog i nodularnog liva, kotlovi i radijatori, a glavna izvozna tržišta su Hrvatska, Španija i Italija.

Italijanska kompanija "Pompea" je za odluku da proširi proizvodnju tekstilnih proizvoda u Srbiji od Ministarstva ekonomije, kroz program finansijske podrške inestitorima dobila 1,5 miliona evra za otvaranje 300 radnih mesta u Zrenjaninu i Brusu.

- "Pompea" je u Srbiju došla još pre devet godina i investirali su u do sada 20 miliona evra, u Zrenjaninu i u Brusu. Zadovoljstvo mi je što je "Pompea" odlučila da proširi investiciju i izgradi najmoderniju farbaru u tekstilnoj industriji Srbije i time otvori nova radna mesta- kazao je Dinkić.

Novim investicionim projektom italijanske kompanije "Pompea" u Srbiji, čija je ukupna vrednost 3 miliona evra, predviđena je optimizacija proizvodnog procesa izgradnjom i opremanjem farbare u Zrenjaninu, kao i proširenje asortimana na proizvode za medicinske svrhe, koji predstavljaju novu vrstu tehnologije u tekstilnoj industriji, navelo je Ministarstvo ekonomije.

Dinkić je kazao da će do kraja godine "Pompea" u Srbiji zapošljavati oko hiljadu ljudi, još 150 novih radnika u Zrenjaninu i 150 u Brusu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...