INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrade veliki potrošači energije u Srbiji

21.01.2011. | Biznis

Zgrade su među najvećim potrošačima energije u Srbiji, učestvuju sa 50 odsto u ukupnoj potrošnji pa se primena koncepta održiva gradnja , koja podrazumeva upotrebu kvalitetnih materijala, energetsku efikasnost i zaštitu okoline, nameće kao neminovnost, istaknuto je na okruglom stolu o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu.

Koristi za potrošača od štednje energije koja se najviše troši za grejanje su manji račun za struju, kvalitetno stanovanje, duži vek zgrade, kao i manja emisija gasova sa efektom staklene bašte", rekao je savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Slobodan Cvetković.

"Održiva gradnja", koja je jedan od najznačajnijih segmenata održivog razvoja, podrazumeva moderniji načine upravljanja otpadom, toplotnu zaštitu spoljnih elemenata zgrade, povoljnu orjentaciju i korišćenje sunčeve energije.

Tu su i bioklimatski principi, primena obnovljivih izvora energije, planiranje i upravljanje energijom, objasnio je on.

Zgrade izgrađene u Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u vremenu intenzivnog rasta stambenog fonda karakteriše loša termoizolacija i velika potrošnja energije po metru kvadratnom dok se novije zgrade ipak rade sa boljom termoizolacijom.

U Srbiji se u stambenim zgradama na godišnjem nivou potroši između 150 i 200 kilovat časova po metru kvadratnom, a u javnim čak i do 300 kilovat časova.

Cvetković smatra da su trenutne prepreke u unapređenju energetske efikasnosti u zgradama mala motivacija domaćinstava i niska cena energije, kao i disparitet u cenama, ali i relativno visoki investicioni troškovi u vreme kada je nizak životni standard.

Krediti za energetsku efikasnost su skupi, a uslovi neatraktivni dok tržište proizvoda i usluga u sektoru energetske efikasnosti nije razvijeno.

Na okruglom stolu koji je organizovao internet časopis "Balkan magazin" najavljeno je da će u prvoj polovini godine početi da se primenjuje pašos energetske efikasnosti koji će definisati potrošnju energije u zgradama u Srbiji.

Pasoš energetske efikasnosti pokazivaće koliko zgrada troši energije za zagrevanje, hlađenje i održavanje i koliko bi moglo da se ustedi.

Za dobijanje građevisnke dozvole u potrebnoj dokumentaciji moraće da se priloži i elaborat o energetskoj efikasnosti koji će izdavati inženjeri sa licencom.

Internet časopis "Balkan magazin sprovodi tromesečni projekat "3E - energija, ekonomija, ekologija", u okviru koga će do kraja marta biti organizovano još pet okruglih stolova o najaktuelnijim temama iz oblasti energetske efikasnosti.

  • Napomena: više o ovim temama čitajte u tekstovima na našem sajtu - vidi tagove ispod.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;