Strabag glavna prepreka hrvatskim i srpskim građevinarima u Libiji

14.01.2011. | SEEbiz

Glavni konkurent hrvatskim i srpskim građevinarima u infrastrukturnim poslovima u Libiji biće austrijski Strabag, doznaje SEEbiz. Domaći građevinari svesni su da je upravo austrijski građevinski div poslednjih godina gotovo pretplaćen na poslove u Libiji.

Tako je pre nekoliko nedelja Strabag dobio posao modernizacije priobalnog autoputa vredan čak 104 miliona evra. Prvi posao u Libiji Strabag je dobio još 2008. godine, a dosad ugovoreni poslovi teški su čak 430 miliona evra.

Kompanija trenutno radi i na modernizaciji gradske infrastrukture u Tajuri, predgrađu Tripolija, a taj posao bi trebao da se završi 2012. godine. Ta 2008. godina važna je stoga što se otad vuče priča kako će Ingra učestvovati u poslovima u toj zemlji.

Za taj posao zalagao se i tadašnji predsednik, a sadašnji šef NO-a Ingre g-din Mesić, ali (još) se ništa nije dogodilo. Poslednja kompanija s ovih prostora koja je u Libiji zaslužila posao bio je slovenački SCT koji je prošle nedelje proglašen nesolventnim. Slovenačko preduzeće SCT početkom ove sedmice je potpisalo ugovor o gradnji ulaznog autoputa u libijski grad Bengazi, vredan 332 miliona evra, saznaje se iz pouzdanih izvora.

Reč je o daleko najvećem poslu koji je bilo koje od slovenačkih preduzeća poslednjih godina dobilo u inostranstvu. Libija je SCT-u navodno isplatila 60 miliona evra avansa. Na tim tenderima, doznaje se nezvanično, SCT-ov konkurent bila Ingra, a projektima za Libiju svojevremeno hvalio se i prvi čovek IGH Jure Radić.

Prvi sastanak srpskih i hrvatskih građevinara održat će se za mesec dana, a tada bi trebao i pasti dogovor o konzorcijumu koji bi, pretpostavlja se, trebao olakšati dobijanje poslova u Libiji i Alžiru.

Linkovi:

  • Libija kao novi Dubai - link

 

 
Share |

Komentari: 1

Mile 14.09.2013 14.12.58

Strabag je jedna najkriminalnija kompanija u gradjevinarstvu, gde god posluju tu su utaje poreza, mobingovanje zaposlenika tj. izivljavanje, kradje itd. itd. itd. Mogu se romani napisati.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...