Čedo Maksimović dobitnik najvećeg svetskog priznanja u oblasti građevine

11.10.2010. | Beta

Britansko Društvo građevinskih inženjera (Institution of Civil Engineers, ICE) dodelilo je Telfordovu zlatnu medalju grupi od osam naučnika među kojima je i univerzitetski profesor srpskog porekla Čedo Maksimović.

Najveće odlikovanje za dostignuća u građevinskoj nauci, Maksimović i njegovi saradnici osvojili su za publikaciju o novoj generaciji inteligentnih senzora za merenje na građevinskim objektima i infrastrukturnim sistemima u realnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Nagrađena publikacija pod nazivom Mreže bežičnih senzora: kreiranje pametne infrastrukture nastala je u saradnji istraživača i profesora sa Kembridža i njihovih kolega sa Imperijal koledža u Londonu, a objavljena je prvi put u avgustu prošle godine kao deo stručne literature britanskog Društva građevinskih inženjera.

Čedo Maksimović je doktorirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a 25 godina je radio kao profesor iz oblasti mehanike fluida, hidrotehnike, sistema gradske vodne infrastrukture i zaštite životne sredine.

Poslednjih 15 godina predaje na odseku građevinarstva i životne sredine na Imperijal koledžu u Londonu, a počasni član je britanskog Društva građevinskih inženjera.

Telfordova zlatna medalja je najveće svetsko priznanje za istraživanja i stručne publikacije u oblasti građevinarstva koje svake godine dodeljuje britansko Društvo građevinskih inženjera. Nagrada je osnovana 1835. godine u znak sećanja na Tomasa Telforda (Thomas Telford), prvog predsednika te institucije.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...