Čedo Maksimović dobitnik najvećeg svetskog priznanja u oblasti građevine

11.10.2010. | Beta

Britansko Društvo građevinskih inženjera (Institution of Civil Engineers, ICE) dodelilo je Telfordovu zlatnu medalju grupi od osam naučnika među kojima je i univerzitetski profesor srpskog porekla Čedo Maksimović.

Najveće odlikovanje za dostignuća u građevinskoj nauci, Maksimović i njegovi saradnici osvojili su za publikaciju o novoj generaciji inteligentnih senzora za merenje na građevinskim objektima i infrastrukturnim sistemima u realnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Nagrađena publikacija pod nazivom Mreže bežičnih senzora: kreiranje pametne infrastrukture nastala je u saradnji istraživača i profesora sa Kembridža i njihovih kolega sa Imperijal koledža u Londonu, a objavljena je prvi put u avgustu prošle godine kao deo stručne literature britanskog Društva građevinskih inženjera.

Čedo Maksimović je doktorirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a 25 godina je radio kao profesor iz oblasti mehanike fluida, hidrotehnike, sistema gradske vodne infrastrukture i zaštite životne sredine.

Poslednjih 15 godina predaje na odseku građevinarstva i životne sredine na Imperijal koledžu u Londonu, a počasni član je britanskog Društva građevinskih inženjera.

Telfordova zlatna medalja je najveće svetsko priznanje za istraživanja i stručne publikacije u oblasti građevinarstva koje svake godine dodeljuje britansko Društvo građevinskih inženjera. Nagrada je osnovana 1835. godine u znak sećanja na Tomasa Telforda (Thomas Telford), prvog predsednika te institucije.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...