Srpske tvrđave osvojile Evropsku komisiju

06.07.2010. | Deutsche Welle

Ministarstvo kulture Srbije otvorilo je u zgradi Evropske komisije u Briselu izložbu fotografija na kojima su prikazane tvrđave nastale na obalama dunavskog toka kroz Srbiju.

Da se o Srbiji u zgradi Evropske komisije u Briselu ne govori samo u kontekstu evrointegracija, politike i ekonomije, pokazala je i izložba fotografija tvrđava na Dunavu koju je u poznatom „Berlamonu“ organizovalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije uz kooperaciju evropskog komesarijata za proširenje.

Evropski zvaničnici, zaposleni, kao i posetioci Evropske komisije, u prilici su da upoznaju Srbiju kroz slike sedam veličanstvenih srednjovekovnih tvrđava, počevši od utvrđenja u Baču, preko petrovardinske, beogradske i smederevske tvrđave, do onih iz Velikog Gradišta, Golubca i Kladova.

Za mnoge će i sama činjenica da jedna od najvećih evropskih reka, Dunav, prolazi gotovo 500 kilometara kroz Srbiju, predstavljati iznenađenje. Direktor Generalnog direktorijata za proširenje Majk Li, za Dojče vele je izjavio:

„Oni će takođe naučiti da je Srbija učestvovala u velikom broju faza evropske istorije, jer svaka od ovih tvrđava na neki način predstavlja i drugačiju kulturu. To će pomoći ljudima da shvate da je Srbija bila sastavni deo istorije Evrope, ali i da je sastavni deo njene budućnosti.“

Tvrđave - nekada simbol ratova, danas mostovi saradnje

Izložba je postavljena u zgradi Evropske komisije u Briselu.

Ministarstvo kulture Srbije pokrenulo je projekat Tvrđave na Dunavu kao deo programa UNESCO-a, koji se bavi kulturnim nasleđem jugoistočne Evrope, pod nazivom Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti. Projekat za cilj ima promociju, ali i svrsishodno korišćenje bogatog kulturnog nasleđa Srbije.

Tako su tvrđave, nekada simboli ratova i vojne moći, danas dobile kulturno-turističku perspektivu, ali i perspektivu regionalne i međunarodne saradnje. Ministar za kulturu u Vladi Srbije, Nebojša Bradić, posle otvaranja izložbe u Briselu za Dojče vele je izjavio:

„Verujemo da Tvrđave u funkciji kulturne i industrije festivala, ali i uz rekonstrukciju, mogu da daju doprinos lokalnim zajednicama u pogledu održivog ekonomskog razvoja. To je ono što nas motiviše da ih tako snažno predstavimo na tako važnom mestu, kao što je Evropska komisija. Nadamo se da ćemo u perspektivi imati i određena sredstva koja će Dunavska strategija opredeliti za ovakav projekat, koji je jedan od verovatno najznačajnijih u domenu srpske kulture“, rekao je Bradić.

Sledeći sastanak na Egzitu

Za potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, izložba fotografija dunavskih tvrđava, postavljena u srcu Evropske unije, prestavlja i pokazatelj privrženosti Srbije izradi Dunavske strategije, u kojoj, pored članica EU, učestvuju i pretendenti na članstvo u Uniji, kao i zemlje susedi Unije.

„Ova izložba pokazuje da će Srbija, u godinama koje slede, igrati značaju ulogu unutar Dunavske strategije, koja se oslanja na tri stuba: ekologija, socijalno-ekonomski razvoj i smanjenje regionalnih razlika, kao i infrastrukturni razvoj.“

Đelić je najavio da će sledeći korak biti okupljanje 50 mladih lidera iz zemalja dunavskog sliva na Egzitu, sa ciljem da upoznaju Srbiju i pod zidinama Petrovardinske tvrđave i razmene mišljenja o zajedničkoj budućnosti.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...